Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH formirala novo tijelo za nabavku vakcina


Fadil Novalić

Nakon propalog pokušaja nabavke 500.000 Sputnik V vakcina, Vlada Federacije BiH (FBiH) formirala je u četvrtak, 25. marta, novo tijelo zaduženo za pregovore o nabavci vakcina. Dogovoreno je i da se uspostavi kontakt sa stranim diplomatama koji bi pomogli u kupovini vakcina za ovaj bosanskohercegovački entitet.

Kako je dogovoreno na sjednici u Sarajevu, Vlada Federacije za nabavku vakcina neće odustati od bilo kojeg veleprometnika lijekovima, te će i dalje svi biti pozvani da pomognu u nabavci vakcina, ali sa garancijom za isporuku od proizvođača.

Novoformiranu radnu grupu čine premijer FBiH Fadil Novalić, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Kako je saopšteno iz Vlade FBiH nastaviće se i saradnja sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine koje kao državni organ može pomoći u nabavci vakcina, te iskoristiti svoj autoritet u pregovorima i zaključenju ugovora sa proizvođačima od kojih mnogi traže direktne ugovore sa državama.

Vlada FBiH je 16. marta, nakon ponovljenog roka za dostavu ponuda za nabavku vakcina protiv COVID-a 19, odabrala kompaniju Medimpex d.o.o. i naložila entitetskom Zavodu za javno zdravstvo da sa ovom firmom potpiše ugovor za nabavku 500.000 Sputnik V vakcina.

Međutim, ruski dobavljač nije u roku dostavio traženu dokumentaciju, te je Zavod za javno zdravstvo FBiH konstatovao da nisu ispunjeni uslovi iz Ugovora o nabavi vakcina.

Kompanija Medimpex je zatim objavila da odustaje od nabavke vakcina za ovaj entitet. U saopštenju su dodali da objavljivanje informacija da vakcine trebaju stići za tri dana od dana potpisivanja ugovora "predstavljaju očigledan pritisak na ponuđača i sve učesnike u ovom postupku".

Uprkos tome, Vlada Federacije BiH u četvrtak je saopštila da je opredjeljena da ostavi dodatni rok za izvršenje obaveza po ovom ugovoru, nakon što je zaprimila informaciju Zavoda za javno zdravstvo o dopisu agenta koji posreduje u nabavci vakcina u ime Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF).

“Vlada je opredijeljena da se ostavi dodatni rok…iz razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće uticati,” saopšteno je iz Vlade FBiH.

Inače, prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, koje je BiH naručila kroz COVAX mehanizam, stigle su na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak, 25. marta.

Radi se o 23.400 doza Pfizer/BioNtech vakcina, a tokom dana je planirana i isporuka 26.400 doza vakcina AstraZeneca, koje će stići avionom iz Istanbula, oko 20 sati, saopštilo je Ministartsvo civilnih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG