Dostupni linkovi

Vakcinisani migranti u Centru za azil kod Beograda


Vakcinacija u migrantskom kampu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Vakcinacija u migrantskom kampu u Beogradu

Migranti i izbeglice u Centru za azil u Krnjači kod Beograda primili su 26. marta prvu dozu vakcine AstraZeneka protiv korona virusa.

U ovom Centru, u kojem je trenutno smešteno 336 osoba od kojih je veliki broj male dece, za vakcinaciju se prijavilo 67 osoba.

Srbija je, prema rečima šefice misije UNHCR-a Franceske Boneli, prva zemlja u Evropi koja je organizovala vakcinaciju izbeglica u centrima, a za imunizaciju se do 26. marta prijavilo 500 punoletnih osoba koje borave u centrima u Srbiji.

Među onima koji su se vakcinisali bili su i Ahmad Širzaj iz Avganistana i Tiba Rezazadegan iz Irana.

"Treba da primimo vakcinu zbog našeg zdravlja zato što situacija sa korona virusom sada nije dobra, to svi znaju. Odlučićemo šta ćemo raditi, za sada ostajemo ovde", rekao je Širzaj.

Tiba Rezazadegan kaže da je dobra odluka vratiti se normalnom životu.

"Za sve nas je dobra odluka da vodimo računa o sebi, a posebno o ljudima oko nas. Danas primamo vakcinu i nadam se da će naš put biti otvoren. Odlučili smo da idemo u EU i biće dobro da imamo sertifikat o vakcinaciji i da ne moramo da budemo u karantinu ili drugoj teškoj situaciji" navela je Rezazadegan.

Mirjana Milenkovski iz UNHCR-a je rekla da su kako je nastajo red i kako je krenula vakcinacija dolazili i neki od onih koji se nisu prijavili i izrazili želju da se vakcinišu.

Imunizaciju je organizovao Komesarijat za izbeglice Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje "Batut", UNHCR-om i Svetskom zdravstvenom organizacijom.

"Oni su danas pokazali odgovornost, prema sebi, prema nama kao domaćinima, i pridružili se ovoj borbi koja može biti uspešna jedino ukoliko svi sarađujemo", rekla je Svetlana Velimirović iz Komesarijata za izbeglice.

Imunizacija se odvija i u drugim prihvatnim centrima kojih u Srbiji ima 19, a u njima je smešteno 4.883 izbeglica i migranata.

"Kranjača je prvi centar za azil u kome je rađena vakcinacija. Centara za azil u Srbiji ima 5 i još 14 prihvatno-tranzitnih centara. Vakcinacija u prihvatno-tranzitnim centrima je počela juče, Bujanovac je bio jedan od njih", navela je Mirjana Milenkovski iz UNHCR-a.

Prema podacima Komesarijata od početka pandemije bilo je zaraženo oko 30 izbeglica.

Prve izbeglice i azilanti vakcinisani su 19. marta na punktu za masovnu imunizaciju stanovništva na Beogradskom sajmu.

Za vakcinaciju ih je prijavio nevladin Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Izvršni direktor ovog Centra Radoš Đurović rekao je za RSE 19. marta da su izbeglice i migranti nakon informisanja o rizicima od epidemije korona virusa i dobrim stranama imunizacije sami izrazili nameru da se vakcinišu.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila nastavio je kampanju vakcinacije izbeglih lica i azilanata, pa je tako 25. marta na Sajmu vakcinisano troje migranata izbeglih iz Sirije i Burundija, vakcinom AstraZeneca koju su, kako je naveo Centar, sami izabrali.

Migranti i tražioci azila u Srbiji su na početku pandemije korona virusa duže od mesec dana bili u potpunom karantinu u centrima širom Srbije i bilo im je dozvoljeno da izlaze samo u dvorišta centara.

Od 15. marta prihvatne centre je obezbeđivala vojska, a kako je tada saopštio Komesarijat za izbeglice, mere su uvedene "radi sprečavanja širenja korona virusa među migrantskom populacijom".

Danas mogu da izlaze iz centara.

U Srbiji je od početka masovne imunizacije 19. januara vakcinisano nešto više od 1,3 miliona građana, od kojih je drugu dozu primilo oko 900 hiljada, rečeno je 25. marta za RSE u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Najviše građana primilo je kinesku Sinofarm (Sinopharm) vakcinu. Pored ove, Srbija ima i vakcine američko-nemačkog proizvođača Fajzer/Bajontek (Pfizer/BioNTech), ruski Sputnjik V (Sputnik V) i britansko-švedsku Astrazeneku (AstraZeneca).

Sputnjik V i Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija do sada su odobrile vakcine četiri proizvođača, Modernu, Fajzer/Bajontek, Astrazeneku i belgijsko cepivo Džonson i Džonson (Johnson and Johnson).

XS
SM
MD
LG