Dostupni linkovi

Kompanija Medimpex odustaje od nabavke ruskih vakcina za Federaciju BiH


Vakcine Sputnik V
Vakcine Sputnik V



Kompanija Medimpex iz okoline Sarajeva saopštila je 24. marta preko svog pravnog zastupnika kako odustaje od nabavke 500.000 ruskih vakcina Sputnik V za imunizaciju stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine (BiH).

"Pored postojanja više sile u pogledu realizacije ugovora na koje nije mogao uticati izabrani ponuđač, dužni smo upoznati javnost o svim bitnim činjenicama koje su onemogućile društvo Medimpex da uredno izvrši ugovor", navodi se u saopštenju.

Kompanija Medimpex je 18. marta potpisala ugovor o nabavi cjepiva protiv COVID-19 za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH.

Društvo Medimpex d.o.o. Sarajevo je 17. marta službeno od strane Vlade FBiH, obaviješteno da je odabrano kao najbolji ponuđač za nabavku vakcina, navodi se u saopštenju.

"I prije nego što je službeno odabran kao najbolji ponuđač, određeni mediji su prenijeli informacije koje nije znao niti sam ponuđač, a koji se odnosi na izbor, cijenu i rok isporuke. Navedeno posebno ukazujemo iz razloga što je već tada putem određenih medija plasirana netačna informacija da je ugovor potpisan i da vakcine dolaze za tri dana", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da objavljivanje informacija da vakcine trebaju stići za tri dana od dana potpisivanja ugovora "predstavljaju očigledan pritisak na ponuđača i sve učesnike u ovom postupku".

"Rok za isporuku vakcina je definisan na sljedeći način: 'prva isporuka 100.000 doza nakon zaključivanja ugovora, i potvrde o prihvatanju akreditiva od proizvođača cjepiva. Rok počinje teći prvi naredni radni dan", kažu pravni zastupnici kompanije Medimpex.

Oni navode kako je društvo Medimpex zahtjevalo otvaranje akreditiva kako bi se Federacija BiH zaštitila u pogledu plaćanja predmeta nabavke vakcina.

Kako kažu, jedan od uslova iz akreditiva odnosio se na činjenicu da se niti jedna isporuka neće platiti dok vakcine ne stignu na teritoriju BiH i dok iste ne dobiju dozvolu od strane Agencije za lijekove BiH.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH u srijedu 24. marta saopšteno je da ruski dobavljač još nije dostavio neophodnu dokumentaciju za sklapanje ugovora sa kompanijom "Medimpex" o nabavci 500.000 doza ruske vakcine Sputnik V za Federaciju BiH.

Rok za dostavu dokumentacije istekao je u ponoć, 23. marta.

U saopštenju za javnost pravni zastupnici kompanije Medimpex navode kako je prilikom sastanka, koji je održan radi potpisivanja Ugovora sa Zavodom za javno zdravstvo, došla informacija da je KRAJINA GROUP sa sjedištem u Banja Luci podnijela zahtjev za registraciju vakcine Sputnik V.

"U slučaju da KRAJINA GROUP d.o.o. dobije dozvolu za lijek ista dobija zastupništvo za Sputnik V, gdje će svi veleprometnici u BiH morati preko Krajinagroupe pregovarati o kupovini ruske vakcine. U konačnici, ono što je bitno radi ovog ugovora, jeste da više niko neće moći vakcine uvesti putem interventnog uvoza", tvrde pravni zastupnici komapnije Medimpex.

Vlada Federacije BiH je sklopila ugovor o nabavci vakcina sa kompanijom Medimpex iz okoline Sarajeva 19. marta, posredstvom odgovorne institucije, Zavoda za javno zdravstvo ovog entiteta.

Problematiziranje uvoza ruske vakcine za potrebe Federacije BiH počelo je kada je kompanija "Krajinagroup" prošle sedmice Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, podnijela zahtjev za registraciju Sputnika V na tržištu BiH.

Prethodno je Agencija dala odobrenje ovoj kompaniji da interventno uveze za potrebe Republike Srpske iste vakcine.

Republika Srpska (RS) je izdvojila je 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina putem interventnog uvoza. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi "Krajinagroup", kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V, a vakcinacija prioritetnih skupina je u toku.

Federacija BiH do sada je dobila 10.000 vakcina AstraZenece koje je donirala Srbija i to su za sada jedine vakcine kojima ovaj entitet raspolaže.

XS
SM
MD
LG