Dostupni linkovi

Ruski dobavljač nije dostavio dokumentaciju za nabavku Sputnika V za Federaciju BiH


Iz Ureda premijera Vlade Federacije BiH u srijedu 24. marta za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno kako još čekaju da Ruski fond za direktne investicije potpiše ugovor za nabavku vakcina Sputnjik V za Federaciju Bosne i Hercegovine (FBiH), jedan od dva bh. entiteta, te da imaju najave da bi se to moglo tokom dana.

“Ko prvi nabavi vakcine sa njim ćemo potpisati ugovor”, rečeno je za RSE iz Ureda premijera Vlade Federacije BiH, objašnjavajući pritome da misle na veledrogerije iz Bosne i Hercegovine.

Ruski dobavljač još nije dostavio neophodnu dokumentaciju za sklapanje ugovora sa kompanijom ‘Medimpex’ iz okoline Sarajeva o nabavci 500.000 doza ruske vakcine Sputnik V za Federaciju BiH, rečeno je za RSE ranije iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

“Kompanija Medimpex d.o.o. Sarajevo sa kojom je, u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potpisao ugovor 18.marta 2021. godine, obavijestila je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da još uvijek nisu dobili neophodnu dokumentaciju iz Rusije, a vezano za nabavu cjepiva protiv COVID-19 (SPUTNIK V) za stanovništvo Federacije BiH. S obzirom na to da nedostavljanjem neophodne dokumentacije (bankovno jamstvo za urednu provedbu ugovora) nisu ispunjeni uslovi iz člana 9. Ugovora o nabavi cjepiva protiv COVID-19 za potrebe imunizacije stanovništva Federacije BiH u 2021. godini, Zavod za javno zdravstvo Federacije je o tome izvijestio Vladu Federacije BiH, te čeka daljnje upute”, navodi se iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za RSE.

Rok za dostavu dokumentacije istekao je u ponoć, 23. marta.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija za RSE je rekao kako nema informacija u vezi nabavke vakcina Sputnjik V za Federaciju BiH.

Vlada Federacije BiH je sklopila ugovor o nabavci vakcina sa kompanijom Medimpex iz okoline Sarajeva 19. marta, posredstvom odgovorne institucije, Zavoda za javno zdravstvo ovog entiteta.

Radi se o nabavci 500.000 doza vakcina za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u tekućoj godini.

Prva isporuka od 100.000 doza vakcina, kako je najavljeno trebala je doći u roku od tri dana, nakon potvrde o prihvatanju akreditiva od proizvođača. Preostale isporuke od 400.000 doza vakcina bi se, prema istoj najavi, isporučivale sukcesivno.

Za RSE je u ponedjeljak 22. marta iz Kancelarije predsjednika Vlade Federacije BiH rečeno kako ‘nabavka 500 hiljada vakcina Sputnik V za Federaciju Bosne i Hercegovine (FBiH) nije ugrožena’.

„Pripreme za otvaranje akreditiva u banci su napravljene, te bi tri dana nakon toga, trebalo da uslijedi i prva isporuka vakcine“, pojašnjeno je za RSE iz Ureda premijera Federacije BiH,

Problematiziranje uvoza ruske vakcine za potrebe Federacije BiH počelo je kada je kompanija „Krajinagroup“prošle sedmice Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, podnijela zahtjev za registraciju Sputnika V na tržištu BiH.

Prethodno je Agencija dala odobrenje ovoj kompaniji da interventno uveze za potrebe Republike Srpske iste vakcine.

Republika Srpska (RS) je izdvojila je 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina putem interventnog uvoza. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi “Krajinagroup”, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V, a vakcinacija prioritetnih skupina je u toku.

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocjenjuje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Evropska agencija za lijekove (EMA) još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u Uniji, a 4. marta je saopšteno da je započela "kontinuirani pregled" Sputnika V.

Federacija BiH do sada je dobila 10.000 vakcina AstraZenece koje je donirala Srbija i to su za sada jedine vakcine kojima ovaj entitet raspolaže.

XS
SM
MD
LG