Dostupni linkovi

Srbija donirala Republici Srpskoj respiratore i maske


Maske "N95"
Maske "N95"

Srbija je bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj donirala 30 kliničkih i pet transportnih respiratora i 10.000 maski "N95".

Ovu medicinsku opremu uručio je 23. marta predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavajućem i srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku u industrijskoj zoni u Krnješevcima, kod Stare Pazove, gde se nalazi magacin medicinske opreme.

"U ovakvim okolnostima ovo nije mala stvar, ali za nas je podrazumevajuća. I uvek ćemo biti uz naš narod, ali i uz sve druge građane kojima je potrebna bilo kakva podrška", poručio je Vučić.

Kako je dodao treba da „vidimo šta još možemo da pomognemo i BIH i RS, ukoliko možemo".

On je naveo da je do sada u Srbiji vakcinisano 2.886 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske i dodao da će, ukoliko bude potrebno, u Srbiji biti zbrinjavani i pacijenti iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Milorad Dodik je rekao da je zatražio pomoć jer je epidemijska situacija u Republici Srpskoj teška, navodeći da je klinički centar svoje kapacitete već popunio i da je potrebno osposobiti novih 400 mesta za pacijente zaražene COVID-om 19.

On se zahvalio za bratsku brigu i pomoć Republici Srpskoj.

Dodik je dodao da je oko 15 hiljada građana iz RS vakcinisano u Srbiji.

Vučić je naveo da je u magacinu u Krnješevcima još 545 kliničkih i 49 transportnih respiratora, 121 "neinvanzivni ventilator" i "hiljade" komada druge medicinske opreme.

Poručio je i da će vakcinacija u Srbiji morati da bude ubrzana drastično i naveo da u Srbiji ima 532 hiljade lica kojima su od revakcinacije prošle dve, tri nedelje.

XS
SM
MD
LG