Dostupni linkovi

Vučić: Loše poruke Srbima od nove kosovske vlade


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Ustav Kosova "brutalno prekršen" time što Srbi nisu dobili dva ministarska mesta u novoj kosovskoj vladi i to ocenio kao lošu poruku.

Vlada premijera Aljbina (Albin) Kurtija izabrana je 22. marta uveče glasovima poslanika Pokreta Samoopredeljenje i manjinskih zajednica, bez opozicionih albanskih partija i Srpske liste.

Srpskoj listi, koja nije deo nove vladajuće koalicije, pripalo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

Ustav Kosova predviđa jednog ministra iz srpske zajednice i jednog iz druge nevećniske zajednice. Ukoliko Vlada ima više od 12 ministara, što je slučaj sa novim kabinetom, u kosovskom Ustavu piše da treba da ima i trećeg ministra koji će predstavljati manjinske zajednice na Kosovu.

Uz ministra iz redova srpske zajednice, nova Vlada Kosova ima i dva ministra iz drugih nevećinskih zajednica, turske i egipćanske, a na mestu zamenika premijera za pitanja manjinskih zajednica je Emilija Redžepi iz bošnjačke zajedice.

Ne precizirajući kada i gde, Vučić tvrdi da je kosovski premijer izjavio "da svi treba da budu ujedinjeni u borbi protiv Srbije" i da je to "loša poruka srpskom narodu".

Odgovarajući na pitanja novinara 23. marta tokom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac kod Valjeva, Vučić je ocenio da je "takav stav kosovskog premijera trebalo da bude osuđen od strane međunarodne zajednice".

"Niko nije reagovao jer im je dozvoljeno sve što je protiv Srbije. Zamislite samo šta bi se dogodilo da sam ja pozvao da svi budemo ujedinjeni u borbi protiv Prištine. A ja samo pozivam na razum i da budemo ujedinjeni u borbi za postizanje komporomisa", naveo je Vučić.

Aljbin Kurti premijer Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Obeležavanje godišnjice NATO bombardovanja

Vučić je najavio da će Srbija u sredu, 24. marta, memorijalom obeležiti 22 godine od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

"Sutra će Srbija obeležiti još jednu godišnjicu od početka NATO agresije. Lično ću govoriti tokom prigodnog programa na kom ćemo se sećati naše poginule dece, civila, vojnika i policajaca koji su bili krivi samo zato što su branili svoju zemlju", rekao je Vučić.

Nakon 78 dana bombardovanja, Slobodan Milošević, tadašnji predsednik SR Jugoslavije, prihvatio je Kumanovski sporazum kojim su se srpske snage povukle sa Kosova čime je okončan rat tokom kojeg je ubijeno 12.000 civila, oko 2.000 se vode kao nestali, a preko 800.000 je proterano.

Vučić je dodao da Srbija danas ima dobre odnose sa državama koje su učestvovale u NATO bombardovanju, ali da će nastaviti da gaji kulturu sećanja.

"Obaveza Srbije je da oprosti, ali da nikada da ne zaboravi", naveo je Vučić.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, on je rekao da je 75 odsto zaraženih korona virusom u Srbiji inficirano britanskim sojem COVID-a 19.

"Imamo problem i zbog toga razumem lekare i epidemiologe koji traže restrikcije. I ja moram uskoro da se vakcinišem, a brzo moramo da vakcinišemo ukupno 2,5 do tri miliona ljudi", poručio je Vučić.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je u dnevnom preseku stanja u ponedeljak 22. marta da su u poslednja 24 sata u Srbiji od posledica COVID-a 19 preminule još 32 osobe, da je registrovano 4.769 novozaraženih i da je ukupan broj preminulih od početka epidemije 4.966.

XS
SM
MD
LG