Dostupni linkovi

Varhelyi čestitao Kurtiju na imenovanju za premijera Kosova


Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje
Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje

Evropski komesar za prošienje Oliver Varhelyi (Varhelji) čestitao je novom sazivu Skupštine Kosova i novoimenovanom premijeru Albinu Kurtiju (Aljbin).

On je na Twitteru objavio da se raduje saradnji sa novim kosovskim institucijama na unapređenju reformi na putu Evropskoj uniji i nastavku borbe protiv pandemije COVID-19.

“Dijalog sa Beogradom o normalizaciji odnosa i dalje je ključan”, poručuje Varhelyi.

U pondeljak 22. marta konstitutisan je novi saziv parlamenta na Kosovu, a istog dana je nova skupština izabrala vladu na čelu sa Albinom Kurtijem.

Za Kutijevu vladu je glasalo 67 poslanika, 30 je bilo protiv i nijedan uzdržan. Vlada je izglasana glasovima poslanika pokreta Samoopredeljenje i manjinskih zajednica, bez Srpske liste i stranaka opozicije. Ovo je drugi put da je Kurti na čelu kosovske vlade.

Čestitke EU zvaničnika Kurtiju

Novom kosovskom premijeru je čestitao i šef evropske diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj) koji je takođe naglasio važnost nastvka dijaloga sa Srbijom.

“Radujemo se zajedničkoj saradnji na uspešnom približavanju dijaloga Beograda i Prištine. Ovo je presudno za Evropski put”, objavio je Borell na Twitteru, i poručio da Evropska unija u potpunosti podržava reformsku agendu i napore u borbi protiv COVID-19.

Čestitke Kutriju uputio je i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za regionalna pitanja koji je putem Twittera poručio da je EU spremna da pomogne dijalog Kosova i Srbije i normalizaciju odnosa.

XS
SM
MD
LG