Dostupni linkovi

Ambasador SAD Kosnett čestitao Kurtiju na izboru za premijera Kosova


Philip Kosnett, ambasador SAD na Kosovu
Philip Kosnett, ambasador SAD na Kosovu

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Filip Kosnet (Philip Kosnett) čestitao je novom premijeru Aljbinu (Albin) Kurtiju na izboru Vlade uz navode da se raduje zajedničkom radu na izgradnji budućnosti mira, pravde i prosperiteta za sve građane Kosova.

“I najvažnije, na bobedi protiv COVID-19”, napisao je Kosnet na svom Twiter nalogu.

U zajedničkoj izjavi šefova misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država čestita se novoj vladi i Skupštini Kosova i "pozivaju sve političke stranke da imaju odgovornu ulogu u priznavanju rezultata izbora 14. februara kao mandat naroda za efikasnu vladu".

"U ovo vreme pandemije i ekonomskih izazova, Kosovu je potrebno svrsishodno vođstvo i funkcionisanje upravljačkih institucija koje obezbeđuju stabilnost, uključujući Predsedništvo. Rešavanje ovih izazova zahtevaće od lidera političkih stranaka i izabranih poslanika da sada stave potrebe građana Kosova iznad političke pristrasnosti i da opozicija i vlada zajedno rade na zajedničkim prioritetima, a prvi zadatak je izbor novog predsednika", stoji u izjavi.

Vlada Aljbina Kurtija izabrana je u ponedeljak veče glasovima poslanika Pokreta Samoopredeljenje i manjinskih zajednica, bez opzoicionih albanskih partija i Srpske liste. Za izbor Kurtijeve Vlade je glasalo 67 poslanika, 30 je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo.

Kurti je uoči izbora Vlade, u svom ekspozeu, rekao da je pred novom Vladom Kosova veliki posao, napominjući da borba protiv pandemije korona virusa ostaje glavni izazov.

Kao još neke prioritete Vlade naveo je vladavinu prava, obrazovanje i ekonomiju.

Aljbin Kurti u utorak (23. mart) i zvanično preuzima dužnost premijera Kosova.

XS
SM
MD
LG