Dostupni linkovi

Ruski ambasador se vratio iz SAD u Moskvu


Anatolij Antonov

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Anatolij Antonov doputovao je u nedelju, 21. marta u Moskvu radi razgovora o odnosima Vašingtona i Moskve, nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ubica".

Agencija TASS javila je da je avion u kome je Antonov sletio u nedjelju ujutro na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi.

Antonov je pred samo ukrcavanje u avion rekao da predstoji dosta posla za rusko Ministarstvo spoljnih poslova ali i druge, ali da on nimalo ne sumnja da je u interesu američkog naroda da ostanu otvorene linije komunikacije.

Prije polijetanja je rekao agencijama da će ostati u Moskvi "koliko treba" i da je zakazano nekoliko sastanaka.

"Ruska je strana uvijek isticala da smo zainteresovani za razvoj rusko-američkih odnosa u istoj mjeri u kojoj su i naše američke kolege", prenijela je agencija Frans pres njegovu izjavu sa TASS-a.

Ruska Ambasada saopštila je da je Antonov krenuo za Moskvu kako bi razgovorao o odnosima Rusije i SAD. Ambasada je na društvenoj reži Twitter objavila fotografiju Antonova na aerodromu, a u pozadini se vidi avion "Aeroflota".


Putin je na Bajdenovu optužbu ranije odgovorio riječima "svak po sebi sudi o drugome" i ponudio da razgovara onlajn uživo sa američkim predsjednikom, što ovaj još nije prihvatio.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da će povući ambasadora radi hitnih konsultacija nakon izjave Bajdena u intervjuu za mrežu Ej-Bi-Si. Bajden je rekao da smatra da je Putin ubica koji će da "plati cijenu" zbog navodnog uplitanja u američke izbore.

Moskva, koja rijetko vraća ambasadore, kako navodi AFP, posljednji je put pozvala svog izaslanika u SAD-u 1998. godine zbog kampanje Zapada da bombarduje Irak.

Godine 2014. godine, nakon što su SAD rekle da će se Rusija suočiti s represijama zbog pripajanja Krima Ukrajini, Putin se suzdržao da opozove moskovskog izaslanika, opisujući tu mjeru kao "krajnje utočište", podsjeća AFP.

XS
SM
MD
LG