Dostupni linkovi

Bajden: Putin će platiti zbog mešanja u američke izbore


Upitan sa kakvim konsekvencama bi se Putin mogao suočiti, Bajden je odgovorio: "Videćete uskoro”
Upitan sa kakvim konsekvencama bi se Putin mogao suočiti, Bajden je odgovorio: "Videćete uskoro”

Predsednik Sjedinjenih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da veruje da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin ubica koji nema dušu i koji će uskoro “platiti” zbog pokušaja meštanja u američke predsedničke izbore novembra prošle godine.

“Platiće”, rekao je Bajden u inrervjuu za televizijsku mrežu ABC, koji je emitovan 17. marta.

Upitan sa kakvim konsekvencama bi se Putin mogao suočiti, Bajden je odgovorio:

“Videćete uskoro.”

Intervju je emitovan nekoliko sati nakon što je u izveštaju koji je objavila američka kancelarija direktora Nacionalnog obaveštajnog rada ocenjeno da je Putin „odobrio, a niz ruskih vladinih organizacija sprovodio uticaj na operacije čiji je cilj bio urušavanje kandidature predsednika Bajdena i Demokratske stranke , podržavajući bivšeg predsednika [Donalda] Trampa, podrivajući poverenje javnosti u izborni proces i pogoršavajući sociopolitičke podele u Sjedinjenim Državama “.

Bajden, koji je proveo više od četiri decenije u politici, rekao je da je Putina tokom godina upoznao "relativno dobro" i da ne veruje da ima dušu.

Upitan da li misli da je Putin ubica, Bajden je za ABC rekao: „Mislim“.

Kremlj je 17. marta demantovao nalaze izveštaja Nacionalnog obaveštajnog rada SAD, rekavši da su „apsolutno neutemeljeni“.

Rusija se „nije mešala“ u izbore i „nije bila umešana u kampanje protiv bilo kog od kandidata“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry).

Odnosi Vašingtona i Moskve su na najnižem nivou od Hladnog rata, a tome su doprinela pitanja koja uključuju navodno mešanje Rusije u izbore u Sjedinjenim Državama i drugim demokratskim zemljama, sukobi u Siriji i Ukrajini i trovanje i zatvaranje opozicionog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je 17. marta da proširuje sankcije nametnuta ruskim stručnjacima koja su uvedena ranije ovog meseca kao kazna za aferu Navaljni.

Uprkos zategnutim odnosima, Bajden je u intervjuu za ABC primetio da je moguće „istovremeno i unapređivati saradnju na mestima na kojima nam je zajednički interes da radimo zajedno“.

XS
SM
MD
LG