Dostupni linkovi

Putin: Spreman sam na javni virtuelni sastanak sa Bidenom


Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je spreman da već sutra ili u ponedeljak, 22. marta, održi javni virtuelni sastanak sa predsednikom Sjedninjenih Američkih Država Joe Bidenom.

"Želim da predložim predsedniku Bidenu da nastavimo naše razgovore, ali pod uslovom da to radimo uživo, onlajn kako se kaže", rekao je Putin tokom gostovanja na državnoj televiziji "Rusija-24" i dodao da bi to bilo interesantno "za ruski narod, za američki narod i za mnogo drugih zemalja".

Putin je ovo rekao dan nakon što je Biden u intervjuu američkoj televiziji ABC rekao da će Putin "platiti za svoja zlodela" i potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li misli da je ruski predsednik "ubica".

Moskva je zbog ovoga povukla svog ambasadora iz SAD na konsultacije, a Putin je Bidenu uzvratio dečijom izrekom "jedan - dva - tri, sve što kažeš to si ti".

"To nije samo prosta dečija poslovica i šala. Uvek u drugom čoveku vidimo sopstvene kvalitete i mislimo da je i on takav", rekao je Putin.

U međuvremenu, portparolka Bele kuće Jen Psaki saopštila je da Bajden ne žali zbog komentara u kojem je nazvao Putina "ubicom" i odbacila Putinov zahtev za javim razogovorom.

"Rekla bih da je predsednik već obavio razgovor sa predsednikom Putinom, iako ima više svetskih lidera sa kojima se još nije razgovarao", rekla je Psaki.

Putin i Biden su razgovarali telefonom 26. januara ubrzo nakon što je američki predsednik stupio na dužnost.

Ruski predsednik izjavio je da je spreman sa Bidenom da razgovara o bilateralnom odnosima sa SAD, kao i o drugim pitanjima kao što su regionalni sukobi.

XS
SM
MD
LG