Dostupni linkovi

Uprava za pranje novca s partnerskim službama u inostranstvu o Đilasu


Opozicioni lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Beograd, jun 2020.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca u Srbiji, Željko Radovanović, saopštio je 20. marta da se ta institucija obratila partnerskim službama u inostranstvu, zbog navoda pojedinih domaćih medija da lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ima više neprijavljenih računa sa milionskim iznosima evra.

On je gostujući na TV Pink naveo da je ta uprava, na osnovu dokumenata koje je objavio dnevni list Večernje novosti, dobila "sve uslove za postupanje" i "indicije na izvršenje nekoliko krivičnih dela".

"Pre svega mislim na utaju poreza, pranje novca i prikrivanje stvarnog vlasništva. Neće biti jednostavno, ali imamo mehanizme koji nam omogućuju da uđemo u tok novca, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Mi smo se već obratili partnerskim službama u inostranstvu”, rekao je on.

Kako je naveo Radovanović, prvi instrument je obraćanje preko Egmont grupe.

Prema informacijama sa sajta Uprave za sprečavanje pranja novca, Egmont grupa je telo koje u ovom trenutku (2020) čine 164 finansijskoobaveštajne službe, članice (Financial Intelligence Units - FIUs). Ona obezbeđuje svojim članicama platformu za bezbednu razmenu finansijskoobaveštajnih podataka i stručnih znanja za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Uprava za sprečavanje pranja novca, kao finansijskoobaveštajna služba Republike Srbije, članica je Egmont grupe od 2003. godine i redovno učestvuje u njenim aktivnostima.

Ovo je usledilo nakon što je list Večernje novosti objavio dokumente za koje tvrdi da su dokazi o Đilasovim tajnim računima u 15 država. Kako je naveo taj list, u pitanju su računi Dojče banke na Mauricijusu na kojima leži 5.741.000 evra firme Ascanius, koja je navodno u Đilasovom vlasništvu.

Ministar finansija Siniša Mali je 17. marta gostujući na televiziji Pink upitao Dragana Đilasa da li ima novac na Mauricijusu i da li je reč o iznosu o kojem su mediji izvestili. On je tada i pokazao papire koji navodno potvrđuju koliko miliona evra Đilas ima na Mauricijusu.

Dragan Đilas je više puta negirao tvrdnje pojedinih medija da poseduje račun na Mauricijusu i najavio podnošenje krivičnih prijava zbog, kako navodi, "falsifikovanja dokumenata".

On je na konferenciji za medije 18. marta naveo da su, pored toga što su falsifikovali račun sa 5,7 miliona evra u banci koja ne postoji dve godine, krivotvorili i svift kod, što je krivično delo za koje preti zatvorska kazna.

Đilas je prethodno 12. marta podeo tužbu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog tvrdnji da ima bankovne račune na Mauricijusu, a najavio je da će podneti krivične prijave i protiv glavnog i odgovornog urednika "Večernjih Novosti" Milorada Vučelića, istraživačkog tima ove novine, ministra finansija Siniše Malog i šefice informativne službe SNS Vladanke Malović.

XS
SM
MD
LG