Dostupni linkovi

Krizni štab FBiH traži obavezan PCR test pri ulasku u BiH


PCR testovi podrazumijevaju uzimanje brisa iz grla i nosa.
PCR testovi podrazumijevaju uzimanje brisa iz grla i nosa.

Krizni štab Ministarstva zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na hitnoj sjednici zatražio je od nadležnih državnih ministarstava da upute akt kojim se traži da Vijeća ministara prijedlog odluke kojom bi se naložilo da svi strani državljani, uključujući i državljane iz zemalja okruženja, kao i bh. državljane koji dolaze iz inostranstva, prilikom ulaska u BiH, moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, računajući od dana ulaska u zemlju.

"COVID-19 epidemiološka situacija u Federaciji BiH je iznimno ozbiljna i zbog ubrzanog širenja virusa se pogoršava i svakodnevno dramatično mijenja. Napominjemo da ozbiljnu epidemiološku situaciju s COVID-om 19 imaju i zemlje okruženja, kao i zemlje EU, te stoga donose restriktivne mjere kada su u pitanju ulasci ljudi u navedene zemlje", navodi se u zahtjevu Kriznog štaba FMZ koji je upućen 16. marta, a saopšten javnosti 18. marta.

Federalnom štabu Civilne zaštite upućen je zahtjev za proglašenje stanja prirodne nesreće uzrokovane COVID-om 19 u Federaciji BiH.

"Svi navedeni indikatori u narednom periodu će nesumnjivo i dalje biti u porastu, što će već preopterećen zdravstveni sustav u FBiH - koji ima ograničene i smještajne i ljudske kapacitete i resurse, te činjenicu da je sve veći broj zdravstvenih djelatnika zaražen – dovesti do toga da neće biti u stanju da svim građanima pruži pravovremenu i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, odnosno da zbrine sve pacijente", saopšteno je iz Federalnog ministarstvo zdravstva.

AstraZeneca vakcine su jedine vakcine koje su stigle u Federaciju BiH, a donirala ih je Srbija. Riječ je o vakcinama namijenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta.

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom [cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta] u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je za agenciju Srna da će BiH iduće sedmice dobiti prve pošiljke vakcina protiv virusa korona iz sistema COVAX, kao i da će do 1. maja stići 100.000 vakcina AstraZeneca.

"Riječ je o vakcinama kompanija Pfizer i AstraZeneca. Danas smo dobili i potvrdu koju, ipak, moramo prihvatiti sa rezervom, da će do kraja aprila doći i prve isporuke iz sistema zajedničkih nabavki sa EU", rekao je Tegeltija.

Upotrebu AstraZeneca vakcine kako bi ispitali razloge nuspojava obustavile su do sada uglavnom zemlje u Evropskoj uniji, ali i par država u svijetu. Do sada su to uradile Irska, Danska, Norveška, Island, Bugarska, Tajland, Njemačka, Francuska, Italija, Španija, Slovenija, Austrija, Indonezija, Kongo i Rumunija.

Međutim, Evropska agencija za lijekove je u više navrata istakla da posljedice nemaju direktnu vezu sa vakcinom.

I Svjetska zdravstvena organizacija je pozvala države da ne prekidaju imunizaciju vakcinom kompanije AstraZeneca navodeći da nema dokaza o povezanosti vakcine i krvnih ugrušaka.

XS
SM
MD
LG