Dostupni linkovi

Članovi Predsjedništva: BiH će nesumnjivo nastaviti putem članstva u NATO savez


Članovi Predsjedništva BiH Željko Komić i Šefik Džaferović
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komić i Šefik Džaferović

Nakon što je ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini (BiH) saopštila da će ta država morati reagovati, u slučaju zbližavanja BiH i NATO-a, član Predsjedništva Šefik Džaferović, u petak, 19 marta, je saopštio da će, poštujući sve zakone BiH nastaviti tim putem.

“Kada je u pitanju članstvo BiH u NATO-u, stvari su, osim Strategijom vanjske politike definisane i Zakonom o odbrani i odlukama Predsjedništva i BiH će neusmnjivo nastaviti tim putem”, navodi se u saopštenju iz Daferovićevog kabineta.

Ambasada Rusije u BiH je u četvrtak, 18. marta, je između ostalog, saopštila da će “u slučaju praktičnog zbližavanja i reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO, Rusija morati reagovati na ovaj neprijateljski korak“.

U saopštenju ambasade nije pojašnjeno na koje se publikacije misli.

Na saopštenje ambasade Ruske Federacije reagovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Naglasio je da je ambasadi, prije svega, potrebno skrenuti pažnju na niz činjenica utemeljenih na odlukama instistucija države BiH, ali i odlukama koje bi ambasada Ruske Federacije morala poštovati.

"Ovo je svakako kontinuitet njihove aktivnosti prema svim zemljama aspiranticama za članstvo u NATO-u i nažalost, najčešće se takve aktivnosti manifestiraju kroz izazivanje većih i manjih teškoća. To je geopolitička igra Rusije koja ima za cilj da se zaustavi širenje NATO-a u Evropi, što je očito ruski strateški cilj”, istakao je Komšić.

Naglasio je da ovo nije poruka samo BiH, već i državama u okviru NATO saveza.

“Politički govor koji obiluje uvijenim prijetnjama sigurno nije prihvatljiv ni njima, a ni nama u BiH", zaključio je Komšić.

Saopštenje Ruske ambasade u BiH stiglo je nakon što je konstituisana Komisija BiH za saradnju sa NATO-om, a na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. februara 2021.

Zadatak Komisije je da utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza koje proizlaze iz učešća BiH u NATO programu Partnerstvo za mir i iz dokumenta Program Reformi BiH.

Mandat komisije je da organizuje i rukovodi izradom godišnjih dokumenata Programa reformi u okviru saradnje BiH i NATO-a, te da ih dostavlja Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje.

Ambasada Sjedinjenih Američkih država u BiH pozdravila je uspostavu Komisije za saradnju s NATO-om kao i Program reformi koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na sjednici 24. februara.

“Komisija će omogućiti BiH da efikasnije koordinira i implementira Program reformi. Ove reforme kreću od modernizacije odbrane do bolje uprave i vladavine prava, te su komplementarne s evropskim putem BiH”, navedeno je u zvaničnoj objavi ambasade SAD u BiH.

Takođe se navodi da će SAD nastaviti podržavati reforme usmjeravane procesom Programa reformi.

Vijeće ministara BiH je 24. februara usvojilo dokument “Realizacija Programa reformi BiH 2019 – 2020”, koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi sa političkim i ekonomskim pitanjima, odbrambenim i pitanjima sigurnosti, te resursima i pravnim pitanjima.

Ministarstvo vanjskih poslova je dobilo zadatak da u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH započne proceduru izrade “Programa reformi BiH 2020 – 2021”.

BiH učestvuje u Akcijskom planu za članstvo (MAP) i jedina je država u tom statusu, nakon što su u članstvo primljene Sjeverna Makedonija u martu 2020. godine i Crna Gora u junu 2017. godine.

XS
SM
MD
LG