Dostupni linkovi

U Sarajevu formirana Komisija BiH za saradnju sa NATO-om


U Sarajevu je u srijedu, 17. marta konstituisana Komisija Bosne i Hercegovine (BiH) za saradnju sa NATO - om, čiji je predsjedavajući Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ova komisija je konstituisana na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. februara 2021. kada je njen raniji naziv ‘ Komisija za NATO integracioini proces BiH‘ promijenjen u Komisija za saradnju BiH sa NATO-om.

Zadatak komisije je da utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza koje proizlaze iz učešća Bosne i Hercegovine u NATO programu Partnerstvo za mir i iz dokumenta Program Reformi Bosne i Hercegovine.

Takođe, mandat komisije je da organizuje i rukovodi izradom godišnjih dokumenata Programa reformi u okviru saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a i da ih dostavlja Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje.

Komandant NATO Štaba u Sarajevu, brigadni general Eric Foklestad je nakon konstituirajuće sjednice naglasio kako sve odluke vezane za Sjevernoatlantski savez donosi država BiH.

„NATO je rekao da vrata za BiH ostaju otvorena i da samo ova zemlja može odlučiti da li će se priključiti, da li će ući. Važna stvar za obje strane je da postoje međusobni odnosi. Ni jedna zemlja se ne može sama suprotstaviti sigurnosnim izazovim današnjice, bilo da se radi o odgovoru na globalnu pandemiju, na prirodne katastrofe, organizovani kriminal, ilegalne migarcije ili neki drugi sigurnosni problem. Nema sumnje da smo zajedno jači “, istakao je general Foklestad.

Transparentnost u radu komisije će biti ključna, naveo je njen predsjedavajući Josip Brkić, dodajući da ne očekuje bilo kakve blokade niti opstrukcije u radu.

Ambasador Republike Mađarske u BiH Krisztian Posa je istakao da ne treba Bosni i Hercegovini govoriti šta da radi kada je u pitanju NATO saradnja.

„Prvenstveno smo tu da pomognemo i da prenesemo naša iskustva ali i ono što vidimo u BiH da prenesemo centrali u Briselu, da naši saveznici razumiju stvarnost u ovoj zemlji“, rekao je mađarski ambasador.

Vijeće ministara BiH je 24. februara ove godine donijelo odluku da se naziv Komisije za NATO integracioni proces BiH promijeni u naziv Komisija za saradnju BiH sa NATO-om.

Na istoj sjednici usvojen je dokument "Realizacija Programa reformi BiH 2019 - 2020", koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi sa političkim i ekonomskim pitanjima, odbrambenim i pitanjima sigurnosti, te resursima i pravnim pitanjima.

Ministarstvo spoljnih poslova će u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH odmah započeti proceduru izrade "Programa reformi Bosne i Hercegovine 2020 – 2021", navedeno je Vijeća ministara.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik komentarisao je odluku Vijeća ministara tako što je izjavio da je prihvatljiva saradnja sa NATO, ali ne i članstvo u toj vojnoj alijansi.

"Integracija u NATO ne, to je jasna stvar. Istrajavamo mjesecima na toj vrsti priče, kako bi oni koji se zalažu za članstvo konačno shvatili da neće niko doći sa strane i natjerati nas da to prihvatimo", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, 24. februara ove godine.

XS
SM
MD
LG