Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH pozdravila formiranje Komisije za saradnju s NATO


Vojnici iz oba bh entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, razgovaraju pored NATO vozila na poligonu u blizini Glamoča, fotoarhiv

Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini pozdravila uspostavu Komisije za saradnju s NATO-om kao i Program reformi koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na sjednici 24. februara.

"Ova komisija će omogućiti BiH da efikasnije koordinira i implementira Program reformi. Ove reforme kreću od modernizacije odbrane do bolje uprave i vladavine prava, te su komplementarne s evropskim putem BiH,“ navedeno je u zvaničnoj objavi ambasade SAD u BiH.

Takođe se navodi da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati reforme usmjeravane procesom Programa reformi.

"NATO fokus u BiH je na snažnom partnerstvu, dok vrata članstva ostaju otvorena. Svaki budući poziv BiH za članstvo u Savezu, razmotrit će sve članice NATO-a i vlasti u BiH“ navodi se u javnoj objavi iz ambasade SAD u BiH.

Vijeće ministara BiH na sjednici 24. februara usvojilo je odluku o uspostavi Komisije za saradnju s NATO-om kao i Program reformi.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je na konferenciji za novinare da se radi o promjeni naziva Komisije iz ranijeg "za integraciju u NATO" u sadašnji "za saradnju s NATO-om".

Takođe je objasnila da će Komisiju činiti po sedam predstavnika
svakog naroda koji će donositi odluke po istom principu kao i Vijeće ministara, u dva kruga glasanja. Ova omisija će, pored ostalog, utvđivati prioritete u realizaciji obaveza države prema njenom učešću u programu „Partnerstvo za mir“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u izjavi novinarima, 24. februara rekao da integracija u NATO ne dolazi u obzir.

"Saradnja sa NATO savezom da, integracije, ne. Sve zemlje imaju neki oblik saradnje i to nije sporno. Sporne su integracije. I Srbija ima neki oblik saradnje, ranije je imala i Rusija. U ovom trenutku to je zamrznuto, ali može se očekivati da će neki oblik saradnje biti u budućnosti", rekao je Dodik.

Trenutno Bosna i Hercegovina sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo (MAP) i jedina je država u tom statusu, nakon što su u članstvo primljene Sjeverna Makedonija u martu 2020. godine i Crna Gora u junu 2017.

XS
SM
MD
LG