Dostupni linkovi

Vlada Republike Srpske najavljuje nove mjere zbog većeg broja zaraženih


Medicinski radnici mjere temperaturu pacijentima na ulasku u Dom zdravlja u Doboju, Bosna i Hercegovina
Medicinski radnici mjere temperaturu pacijentima na ulasku u Dom zdravlja u Doboju, Bosna i Hercegovina

Vlada Republike Srpske (RS) nakon višednevnog povećanja broja zaraženih korona virusom razmatrala je na sjednici u srijedu, 3. marta, uvođenje mjera restrikcije kako bi spriječila ubrzano širenje virusa.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je na konferenciji za novinare da se građani ne pridržavaju propisanih mjera, prije svega nošenja maski u zatvorenim prostorima, što je razlog povećanog broja zaraženih.

Epidemiološka situacija u RS je pogoršana, posebno u Banjaluci, odnosno za 100 posto je veći rast pozitivnih na korona virus u odnosu na prošle sedmice, kazao je Šeranić.

On je izrazio zabrinutost i zbog povećanog broj pacijenata u svim ambulantama, službi Hitne pomoći širom RS, uz napomenu da pacijenti razvijaju sve teže kliničke slike.

Republički štab za vanredne situacije, tog bosanskohercegovačkog entiteta, je 22. februara odlučio da od 1. marta maske na otvorenom nisu obavezne, te dozvolio organizaciju muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće na području RS, uz obavezno poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo.

U posljednja četiri dana zabilježen je konstantan porast broja zaraženih osoba u Bosni i Hercegovini, a time i u tom entitetu.

Šeranić je najavio da će se na sjednici Republičkog kriznog štaba u četvrtak, 4. marta, razmatrati nove mjere kako bi se spriječilo dalje širenje korona virusa.

„Razgovaraćemo o maksimalnom broju gostiju u ugostiteljskim objektima bez obzira na veličinu i kvadraturu, ponovnoj mogućnosti uvođenja obaveze nošenja maski i na otvorenom, te jačoj kontroli u zatvorenim objektima. Isto tako razmotrićemo da se ponovo za one institucije koje to mogu uvede rad od kuće. S obzirom na neke najave dolaska gostiju iz inostranastva razmotrićemo i eventuelna proslave 8. marta“, kazao je Šeranić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, upozorio je kako je sve veći broj mlađih osoba zaražen i da su zdravstvene ustanove preopterećene.

„Institut za javno zdravstvo je u procesu vakcinacija, a da bi ovaj proces bio što brži potrebna je povoljnija epidemiološka situacija kako bi Domovi zdravlja mogli da rade taj posao “, kazao je Zeljković.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS 523, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru tog entiteta 215, а u оstаlim bоlnicаmа 308.

Nа rеspirаtоru је 51 оsоbа, 29 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, 22 u оstаlim bоlnicаmа.

U protekla 24 sata u tom entitetu zaraženo je 310 оsоba. Prijavljeno je i 7 smrtnih slučajeva.

U BiH je u srijedu prijavljeno 894 novozaraženih, a 29 osoba preminulo.

XS
SM
MD
LG