Dostupni linkovi

URA će inicirati referendum o eksploataciji nafte u Crnoj Gori


URA podnijela inicijativu za raspisivanje referenduma o eksploataciji nafte u Crnoj Gori
URA podnijela inicijativu za raspisivanje referenduma o eksploataciji nafte u Crnoj Gori

Građanski pokret (GP) URA će pokrenuti Inicijativu za raspisivanje referenduma o eksploataciji nafte u Crnoj Gori, saopštio je u petak, 19. marta, poslanik i potpredsjednik tog pokreta Miloš Konatar.

Vlada Crne Gore, čiji je URA dio, objavila je 12. marta da će krajem ovog mjeseca početi prvo istražno bušenje podmorja u traganju za naftom i gasom.

“Kao članica evropske partije zelenih, URA se zalaže za ekološku Crnu Goru i ne možemo podržati nijedan projekat koji će ugroziti prirodu, održivi razvoj, životnu sredinu i Crnu Goru kao ekološku državu”, rekao je Konatar.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su najavili su da će 25. marta početi prvo istražno bušenje, a sprovodiće ga konzorcijum kompanija Eni i Novatek, sa kojom je ugovor 2016 potpisala prethodna Vlada predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Nakon avgustovskih izbora, DPS je smijenjen glasovima tri koalicije koje su predvodili Demokratski front, Demokrate i URA, a koji imaju tijesnu većinu sa 41 od 81 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Prema riječima Konatara, raspisivanje referenduma je u nadležnosti Skupštine, a predlog mogu podnijeti najmanje 25 poslanika, predsjednik Crne Gore, Vlada, ili najmanje 10 posto građana sa biračkim pravom, što je oko 54 hiljade potpisa.

Poslanica URA Božena Jelušić je kazala da je Jadran seizmičko područje i da treba razmišljati što činiti u slučaju ekološke havarije.

“Više sam na strani ekoloških interesa, jer je eksploatacija fosilnih goriva anahrona. S druge strane, Crna Gora ima veliki potencijal obnovljivih izvora energije, pa sve argumente treba staviti pred građane kako bi mogli donijeti odluku", kaže Jelušić.


Dodaje da je Jadran plitko i zatvoreno more, i da bi svaka ozbiljna ekološka havarija značila ogromne ekološke štete, ali i aktivirala klauzulu da “zagađivač plaća”.

“Tako da, umjesto da zamišljamo da kao šeici ležimo na obali Jadrana, možemo lako zamisliti da plaćamo ogromnu odštetu i imamo uništene sve druge oblike ekonomije”, kaže Jelušić.

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović, ranije je saopštio da je ekološka osnova ovog projekta studija Agencije za zaštitu životne sredine, a ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić da ekonomija i ekologija mogu ići zajedno.

"Vjerujemo da se mogu razvijati ozbiljni projekti uz očuvanje životne sredine i poštovanje svih svjetskih ekoloških standarda", kazao je Bojanić.

Istražna bušotina je planirana na 28 kilometara od obale, u moru između Bara i Ulcinja, na dubini 6,53 hiljade metara.

Do kraja godine će se znati da li na toj lokaciji postoje nalazišta ugljovodonika, a prema ugovoru sa kocesionarom, Crnoj Gori bi pripalo 62 do 68 odsto vrijednosti proizvedene iz eventualnog ležišta nafte i gasa.

Crna Gora između 'crnog zlata' i ekologije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

XS
SM
MD
LG