Dostupni linkovi

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona pooštrava epidemiološke mjere


Mostar
Mostar

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojila je zaključak kojim se ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Prema prijedlogu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, ugostiteljski objekti ubuduće mogu raditi od pet do 21 sat.

Također, zabranjuje se organiziranje muzike uživo u svim ugostiteljskim objektima, javnim okupljanjima i svečanostima svih vrsta, uključujući porodična i javna okupljanja.

Zavod za javno zdravstvo HNK-a zadužen je da nastavi pratiti epidemiološku situaciju te, po potrebi, predlaže donošenje restriktivnijih mjera.

Iz Vlade HNK-a kažu kako nove mjere vrijede od 18. marta sve dok se sedmična incidenca oboljelih u HNK-u ne spusti na nivo ispod 50 na 100.000 stanovnika.

Ovaj kanton trenutno je jedan od najugroženijih, i drugi po broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

U posljednjih sedam dana, kako je potvrdio ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić, najviša incidenca na 100.000 stanovnika zabilježena je u Sarajevskom kantonu (734,61), zatim u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (400,96) i Bosansko-podrinjskom (364,57).

On je pred zastupnicima Predstavničkog doma Federacije BiH rekao da je situacija u kantonima "raznolika", te da kantonalni krizni štabovi mogu eventualno donositi nove mjere sukladno trenutnoj situaciji.

"Federalno ministarstvo zdravstva i dalje smatra da su predložene mjere dobre, i da mogu donijeti adekvatne rezultate, ali je neophodno iste poštivati, te nužno i žurno uspostaviti adekvatan nadzor nad sprovođenjem istih", rekao je Mandić.

Vlada Federacije BiH je na sjednici 18. marta za još 14 dana produžila postojeće mjere u kojima se stanovništvu preporučuje da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

U Federaciji BiH je trenutno 1.253 hospitaliziranih pacijenata, od čega je 60 na respiratorima.

XS
SM
MD
LG