Dostupni linkovi

Novalić: Prve doze ruske vakcine Sputnik V naredne sedmice


Fadil Novalić
Fadil Novalić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je potpisala ugovor, a očekuje se potpis ruske strane na ugovor za nabavku vakcina Sputnik V 18. marta, izjavio je premijer FBiH Fadil Novalić u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji raspravljaju na vanrednoj sjednici o epidemiološkoj situaciji u tom bh. entitetu.

Sjednica je sazvana na zahtjev opozicionih stranaka u FBiH.

"Prvu isporuku vakcina od 100.000 doza očekujemo tokom naredne sedmice", rekao je Novalić, dodajući kako se radi o vakcinama Sputnik V koje su nabavljene 14,31 eura po dozi.

Vlada FBiH, nakon ponovljenog roka za dostavu ponuda za nabavku vakcina protiv COVID-a 19, odabrala je 16. marta kompaniju Medimpex d.o.o. i naložila entitetskom Zavodu za javno zdravstvo da sa ovom firmom potpiše ugovor za nabavku 500.000 Sputnik V.

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocjenjuje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Evropska agencija za lijekove još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u Uniji, a 4. marta saopšteno je da je započela "kontinuirani pregled" Sputnjika V.

Novalić je rekao i kako "ne podržava novo zatvaranje (lockdown) Federacije BiH", ukazujući na negativne ekonomske posljedice poslije prošlogodišnjeg.

"Vlada FBiH poštuje struku, ali prvi lockdown, tokom proljeća 2020. godine ostavio je dramatično negativne posljedice po ekonomiju", objasnio je Novalić na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Vlada Federacije BiH je na sjednici 18. marta za još 14 dana produžila postojeće mjere u kojima se stanovništvu preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

U Federaciji BiH je trenutno 1.253 hospitaliziranih pacijenata, od čega je 60 na respiratorima.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 243,19 slučaja na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, najviša je zabilježena u Sarajevskom (701,31), Hercegovačko-neretvanskom (365,95) i Bosansko-podrinjskom kantonu (308,15) (tri od deset kantona u Federaciji BiH).

Vakcine AstraZenece su jedine vakcine koje su stigle u Federaciju BiH, a donirala ih je Srbija. Riječ je o vakcinama namijenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta.

Bosna i Hercegovina i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom [cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta] u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.

XS
SM
MD
LG