Dostupni linkovi

Premijer Armenije najavio prijevremene parlamentarne izbore


Nikol Pašinijan
Nikol Pašinijan

Armenski premijer Nikol Pašinijan kazao je da će vanredni opći izbori biti održani 20. juna, nakon razgovora s liderom opozicijske parlamentarne frakcije Prosperitetna Armenija.

On i Gagik Carukijan priznali su tokom sastanka da su prijevremeni izbori "najbolji izlaz" iz tekuće političke krize, napisao je Pašinijan na svom Facebook nalogu 18. marta.

"Uzimajući u obzir moje razgovore s predsjednikom [Armenom Sarkisianom], frakcijom My Step, čelnikom frakcije Svijetla Armenija Edmonom Marukianom, prijevremeni parlamentarni izbori održat će se u Republici Armeniji 20. juna," rekao je.

Opozicija traži da Pašinijan podnese ostavku nakon poraza koji su pretrpjele armenske snage prošle godine protiv Azerbejdžana u borbama oko Nagorno-Karabaha.

Koalicija opozicijskih stranaka održavala je antivladine demonstracije u Erevanu i drugim dijelovima zemlje u pokušaju da prisili Pašinijana da preda vlast privremenoj vladi.

Pašinijan, čija frakcija Moj korak dominira u parlamentu, odbio je odstupiti, ali je nagovijestio prihvaćanje prijevremenih parlamentarnih izbora pod određenim uvjetima.

XS
SM
MD
LG