Dostupni linkovi

Šef armenske vojske razriješen dužnosti nakon 'pokušaja državnog udara'


Načelnik armenske vojske general Onik Gasparian
Načelnik armenske vojske general Onik Gasparian

Načelnik vojske Armenije Onik Gasparian razriješen je dužnosti potvrdio je ovo premijer ove zemlje Nikol Pašinjan, dok u isto vrijeme traju demonstracije kojima se traži njegova ostavka.

U saopštenju objavljenom na vladinoj stranici navodi se da je smjena generala Gaspariana stupila automatski na snagu nakon što predsjednik Armenije Armen Sarkisian nije potpisao ukaz o otkazu koji je dostavio premijer Pašinjan.

Armenski premijer Nikol Pašinjan koji se na vlasti nalazi od 2018. godine suočava se sa krizom od kada je vojska prošlog mjeseca tražila da odstupi, što ga je navelo da taj potez okarakteriše kao “pokušaj državnog udara”i pokuša otpustiti generala vojske.

On se također suočava sa sve većim protestima i pozivima opozicije da podnese ostavku zbog sporazuma kojeg je potpisao sa Azerbejdžanom uz posredstvo Rusije kojim je završeno šest sedmica dugo krvoproliće zbog Nagorno Karabaha. U okršajima su poginule hiljade ljudi.

Dan ranije hiljade demonstranata opozicije blokiralo je zgradu parlamenta u Erevanu tražeći Pašinjanovu ostavku.

U srcu poziva za Pašinjanovom ostavkom nalazi se mirovni sporazum potpisan u novembru kojim su okončani sukobi, ali i zbog kojeg je Armenija pretrpila teritorijalne gubitke na prostoru Nagorno Karabaha.

Prema dogovoru, Armenija je predala kontrolu nad dijelovima ove teritorije koju su njezine snage okupirale još od početka devedesetih. Pašinjan brani odluku o potpisivanju sporazuma kao jedini način da spriječi azerbejdžansku vojsku da prevlada cijelom teritorijom Nagorno Karabaha.

U pokušaju da ublaži krizu Pašinjan je ponudio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora kasnije ove godine, ali je odbacio pozive opozicije da odstupi sa pozicije prije glasanja.

Pašinjan, bivši novinar koji je na vlast došao mirnom revolucijom u maju 2018. godine, rekao je da preuzima odgovornost za ono što se dogodilo, ali odbija da se povuče, dodajući da je potreban da bi se osigurala sigurnost zemlje.

XS
SM
MD
LG