Dostupni linkovi

Armenski opozicioni demonstranti blokiraju parlament 


Lider opozicije Ishkhan Saghatelian ispred zgrade parlamenta 9. marta

Hiljade armenskih opozicionih pristalica blokirali su zgradu parlamenta u Erevanu tažeći od premijera Nikola Pašinjana da podnese ostavku.

Demonstranti su okružili zgradu uz povemene sukobe sa policijom, dok je nekoliko opozicionih zastupnika stajalo između dvije strane kako bi spriječili nasilne sukobe.

"Ne podležite provokacijama", rekao je demonstrantima opozicioni aktivista Ishkhan Saghatelian. "Nitko od nas neće probiti vrata Nacionalne skupštine."

"Ovo je naša aktivnost građanskog neposluha protiv ovog parlamenta", rekao je.

Pašinijan se suočava s sve većim protestima i pozivima opozicije da podnese ostavku nakon postignutog sporazuma čime je okončan šest sedmica dugačak sukoba između Azerbejdžana i armenskih snaga zbog regije Nagorno-Karabah prošle godine.

U središtu previranja je sporazum koji je Pašinijan potpisao sa Azerbejdžanom uz posredništvo Rusije u novembru prošle godine.

Prema sporazumu, Armenija je prepustila kontrolu nad dijelovima Nagorno-Karabaha i svih sedam okolnih okruga Azerbajdžana koje su armenske snage okupirale od početka 1990-ih.

Političke tenzije eskalirale su prošlog mjeseca kada je Pašinijan smijenio šefa Glavnog stožera Onika Gaspariana, nakon što je Pašinjan optužio visoke vojne časnike za pokušaj puča pozivajući ga da podnese ostavku.

U pokušaju da ublaži krizu, Pašinijan je ponudio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora kasnije ove godine, ali je odbio zahtjev opozicije da odstupi prije glasanja.

Pašinijan brani sporazum iz novembra kao jedini način da spriječi azerbejdžansku vojsku da prevlada cijelu regiju Nagorno-Karabah.

Kao jedna od odredbi sporazuma Rusija je rasporedila oko 2.000 mirovnih snaga da nadgledaju implementaciju dogovora.

XS
SM
MD
LG