Dostupni linkovi

U Federaciji BiH obustavljena vakcinacija AstraZenecom


Vakcina kompanije AstraZeneka, ilustrativna fotografija

Odbor za koordinaciju provođenja Plana vakcinisanja protiv COVID-19 stopirao je vakcinaciju AstraZeneca vakcinama u Federaciji BiH (FBiH) do četvrtka, 18. marta.

Kako je saopšteno iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ FBiH), do tada će Evropska agencija za lijekove (EMA) pojedinačno proučiti svaki slučaj, analizirati podatke i donijeti odluku o povezanosti prijavljenih incidenata s primjenom AstraZeneca vakcine.

Ovo je odlučeno nakon prijave neželjenih reakcija poslije vakcinisanja AstraZeneca vakcinama u Austriji, Italiji, Njemačkoj i Danskoj, zbog čega su ove zemlje privremeno obustavile vakcinisanje AstraZeneca vakcinama.

ZZJZ FBiH navodi da u Federaciji do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primljene AstraZeneca vakcine, te da je ova vakcina ispitana na više od 30.000 ljudi.

„Naglašavamo da je EMA analizirala podatke koji pokazuju da je Astra Zeneca vakcina sigurna. Prema dostupnim podacima iz Evropske unije i Velike Britanije, do danas je više od 17 miliona ljudi primilo vakcinu AstraZeneca, a zabilježeno je manje od 40 slučajeva krvnih ugrušaka. Ističemo da je korist vakcinacije i dalje višestruko veća od rizika, ali da je nužno ispitati svaki incident i provesti detaljnu analizu“, navodi se u Saopštenju ZZJZ FBiH.

Tegeltija: Do 1. maja stižu vakcine Pfizer i AstraZeneca

Predsjedavajući Vijeća minstara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija izjavio je za agenciju Srna da će BiH iduće sedmice dobiti prve pošiljke vakcina protiv virusa korona iz sistema COVAX, kao i da će do 1. maja stići 100.000 vakcina AstraZeneca.

"Riječ je o vakcinama kompanija Pfizer i AstraZeneca. Danas smo dobili i potvrdu koju, ipak, moramo prihvatiti sa rezervom, da će do kraja aprila doći i prve isporuke iz sistema zajedničkih nabavki sa EU", rekao je Tegeltija.

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.

Upotrebu AstraZeneca vakcine kako bi ispitali razloge nuspojava obustavile su do sada uglavnom zemlje u Evropskoj uniji, ali i par država u svijetu. Do sada su to uradile Irska, Danska, Norveška, Island, Bugarska, Tajland, Njemačka, Francuska, Italija, Španija, Slovenija, Austrija, Indonezija, Kongo i Rumunija.

Međutim, EMA je u više navrata istakla da posljedice nemaju direktnu vezu sa vakcinom.

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala države da ne prekidaju imunizaciju vakcinom kompanije AstraZeneca navodeći da nema dokaza o povezanosti vakcine i krvnih ugrušaka.

AstraZeneca vakcine su jedine vakcine koje su stigle u FBiH, a donirala ih je Srbija. Riječ je o vakcinama namijenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta.

XS
SM
MD
LG