Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH nabavlja 500.000 Sputnik V vakcina


Hitna sjednica Vlade FBiH, 16. mart 2021.
Hitna sjednica Vlade FBiH, 16. mart 2021.

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, nakon ponovljenog roka za dostavu ponuda za nabavku vakcina protiv COVID-19, odabrala je u utorak, 16. marta kompaniju Medimpex d.o.o. i naložila entitetskom Zavodu za javno zdravstvo da sa ovom firmom potpiše ugovor za nabavku 500.000 Sputnik V vakcina.

Od četiri ponuđača koji su poslali dokumentaciju za nabavku vakcina protiv COVID-a 19 samo je kompanija Medimpex dostavila kompletnu do roka koji je istekao u utorak, 16. marta u 16 sati, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

„Ugovorom treba definirati da ponuđač garantuje dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontigenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva“, navodi se u saopštenju Vlade.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je u ponedjeljak, 15. marta 11 pisama namjere za nabavku vakcina protiv korona virusa firmama "Bosnalijek d.d. Sarajevo", "Medimpex d.o.o. Sarajevo", "Oktal pharma d.o.o. Sarajevo" i "Tuzla Farm d.o.o". Pisma su upućena na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U trci za nabavku vakcina bile su i kompanije, "MGM Farm Kakanj" i "Krajinagroup", koje je Vlada Federacije BiH 11. marta odabrala kao najbolje ponuđače za nabavku 350.000 hiljada ruskih vakcina Sputnik V protiv COVID-a 19.

Zbog probijanja dva roka u kojem su ove dvije firme trebale dostaviti kompletnu dokumentaciju Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, premijer Novalić je uputio 11 pisama namjere i zadužio Zavod za javno zdravstvo FBiH da sagleda sve ponude kompanija koje su iskazale interes za učešće u postupku nabavke vakcine i koje će eventualno iskazati interes.

Rok za dostavu dokumentacije koja je uključivala „konačne ponude, s cijenom, rokom, količinom i garancijom za dobro izvršenje posla“, istekao je u utorak u 16 sati, nakon čega se ponovo sastala „ad hoc“ grupa, koju je Vlada Federacije imenovala za pregovore o nabavci, i razmotrila sve pristigle ponude, te o tome informirala Vladu.

Vlada Federacije BiH u svrhu nabavke vakcina izdvojila je 12 miliona konvertibilnih marka (oko šest miliona eura).

Vlada je Ad hoc tim zadužila da nastavi s radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili eventualno novim ponuđačima, koji se naknadno pojave nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina.

Zaduženi su ministarstvo finansija i ministarstvo zdravstva da odmah poduzmu aktivnosti za preraspodjelu sredstava planiranih u budžetu Federacije BiH za 2021. godinu na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, za potrebe nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19), navodi se u saopštenju.

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocenjuje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Evropska agencija za lijekove još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u Uniji, a 4. marta saopšteno je da je započela "kontinuirani pregled" Sputnjika V.

Zdravstvene institucije BiH su u posljednja 24 sata zabilježile 1.606 novozaraženih osoba i 53 smrtna slučaja.
XS
SM
MD
LG