Dostupni linkovi

Predstavnički dom Parlamenta FBiH o uvođenju dvosedmičnog zatvaranja


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Sarajevo (24. februar)
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Sarajevo (24. februar)

U Sarajevu se održava vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) o pogoršanju epidemiološke slike u ovom entitetu.

Kako je najavljeno, na sjednici će se razmatrati uvođenje dvosedmičnog zatvaranja na nivou entiteta.

Sjednicu su zatražili zastupnici opozicije u Predstavničkom domu 15. marta, a u zahtjevu su naveli kako Vlada FBiH "punih pet mjeseci nije poduzimala niti jedan korak u svrhu nabavke vakcina protiv korona virusa, te da je prve aktivnosti preduzela nakon što je 24. februara na to obavezao Predstavnički dom Parlamenta FBiH".

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović izjavio je za agenciju Fena da vanredna sjednica treba da donese najbolja rješenja u pravcu prijedloga mjera za suzbijanje pandemije i masovne vakcinacije stanovništva.

"Prebacivanje odgovornosti s jednog nivoa vlasti na drugi s političkim i politikantskim primjesama ne bi trebalo da bude u fokusu sjednice", naglasio je Zaimović.

Zastupnica Naše stranke (NS) u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić najavila je dan prije održavanja sjednice, 17. marta na svom Facebook profilu, kako bi, osim dvosedmičnog zatvaranja u hitnu proceduru trebalo uputiti COVID 3 zakon, kojim bi se privrednicima nadomjestili svi ekonomski gubici.

U BiH je prema podacima od srijede 17. marta, registrovano 1.726 novozaraženih osoba od korona virusa, a u tom periodu preminulo je 35 osoba.

Najteže stanje je u Kantonu Sarajevo, zbog čega je proteklog vikenda na snazi bilo djelimično zatvaranje. Zatvoreni su bili svi poslovni objekti, uključujući ugostiteljske i tržne centre.

Petnaestog marta održana je i sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su razmatrane dodatne mjere. Konstatovano je da je mjeru poput zatvaranja moguće donijeti samo na višim nivoima, poput entitetskog, kako bi one bile učinkovite.

XS
SM
MD
LG