Dostupni linkovi

Bilčik: Srbija sa reči o posvećenosti evropskom putu da pređe na dela


Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.
Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.

Srbija bi reči posvećenosti članstvu u Evropskoj uniji (EU) trebalo da pretvori u opipljiva dela i da članstvo u Uniji ne treba da bude žrtva političke borbe i nadmetanja u demokratskoj državi, ocenio je Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.

On je istakao da su reforme koje se od Srbije traže „vladavina prava, demokratska promena kulture i kvaliteta političkog dijaloga u Srbiji i dijalog Beograda i Prištine”.
Bilčik je u onlajn debati nevladinog Evropskog pokreta u Srbiji rekao da je važno štititi novinare i njihov rad i slobodu da govore.

„To kažem kao političar, novinari nisu tu da ugode političarima, koji dolaze i odlaze. Novinari treba da imaju snažnu ulogu u društvu, jer su oni jedan od potpornih stubova demokratskog liberalnog društva“, rekao je Bilčik.

To je i jedan od preduslova za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kazao je Bilčik i i prati sve šta se događa.

„Izneo sam svoju zabrinutost zbog kampanje koja se vodi protiv (Mreže za istraživanje kriminala i korupcije) KRIK“, naglasio je on i ponovio da je važno da novinari budu zaštićeni, mediji da budu slobodni, javni servis da ima snage da zastupa javni interes.

Reči su moćno oružje u rukama političara i moraju ih pažljivo koristiti, poručio je Bilčik.


Međupartijski dijalog: EU želi da olakša razgovore


Kada je reč o predstojećem međupartijskom dijalogu u Srbiji, Bilčik je objasnio da nije cilj da Evropski parlament dolazi i donosi gotove i unapred pripremljene dogovore ili obrasce ko će s kim voditi dijalog.

„Mi želimo da olakšamo dijalog i sada smo na početku važne faze slušanja, koja se sastoji od bilateralnih razmena stavova onih koji sede u Skupštini i političkih snaga koje žele da učestvuju na sledećim izborima i žele da budu deo tog dijaloga“, rekao je on.

Pažljivo pratim, dodao je on, sve informacije i platforme, važno je da se spremimo za sadržajan dijalog koji će relativno brzo dati rezultate.

Bilčik je rekao da su partneri Evropskom parlamentu Skupština Srbije i predsednik Ivica Dačić.


Vladimir Bilčik će, pored evroposlanice Tanje Fajon i nekadašnjih članova EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna (Fleckenstein), posredovati u predstojećem dijalogu.

Bilčik je rekao da je Vlada Srbije izrazila posvećenost evropskim integracijama, da je parlament je raspravljao o izveštaju Evropske komisije, ali važno je da se nastave reforme u vladavini prava, sektoru pravosuđa.

„Cenimo korake u dijalogu Beograda i Prištine i to ostaje strateški prioritet, pomirenje i dobra regionalna saradnja su preduslovi svakog velikog napretka ka članstvu u Uniji“, kazao je Bilčik.

Upitan o reakacijama iz Srbije na nedavno usvajanje njegovog izveštaja u Spoljnopolitikom odboru Evropskog parlamenta, Bilčik je rekao da je njegov utisak da su Vlada i parlament posvećeni evropskom putu.

„Mi smo spremni da pomognemo, podržimo tu posvećenost, ali došli smo do tačke kada je važno da svaki veći napredak u pristupanju zavisi od potpune posvećensti procesu reformi“, rekao je Bilčik.

Reforme koje tražimo su vladavina prava, demokratska promena kulture i kvaliteta političkog dijaloga u Srbiji i, naravno, dijalog Beograda i Prištine, zaključio je Bilčik.

U Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET)24. februara izglasan je izveštaj o Srbiji u kojem se ističe da će tempo pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU) odrediti “istinsko poštovanje osnovnih prava i normalizacija odnosa sa Kosovom”.

U ovom izveštaju Srbija se poziva da pruži uverljive rezultate u oblastima kao što su pravosuđe, sloboda izražavanja i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Posebno poglavlje u izveštaju se odnosi na antievropsku retoriku u Srbiji. S tim u vezi, pozivaju se srpske vlasti da aktivnije prenose svoju posvećenost evropskim vrednostima u javnoj raspravi. Izražava se zabrinutost da “mediji koji se finansiraju javnim sredstvima, a koji često citiraju nosioce funkcija, doprinose širenju retorike protiv EU u Srbiji”.

Ponavlja se zahtev Srbiji da se uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU kao uslov procesa pridruživanja.

Nakon izglasavanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji biće ponovno izglasan na plenarnoj sednici u Evropskom parlamentu (EP) krajem marta kada dobija verziju Rezolucije EP.

XS
SM
MD
LG