Dostupni linkovi

Dodik: Saradnja sa NATO prihvatljiva, ali ne i članstvo


Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je danas (24. februar) da je prihvatljiva saradnja sa NATO, ali ne i članstvo u toj vojnoj alijansi.

"Integracija u NATO ne, to je jasna stvar. Istrajavamo mesecima na toj vrsti priče, kako bi oni koji se zalažu za članstvo konačno shvatili da neće niko doći sa strane i naterati nas da to prihvatimo", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

On je dodao da sve zemlje imaju neku vrstu saradnje sa NATO.

"I Srbija ima neki oblik saradnje. Ranije je to imala i Rusija. U ovom trenutku to je zamrznuto, ali može se očekivati da će neki oblik saradnje biti u budućnosti", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, saradnja sa NATO nije sporna, ali jesu integracije.

"Na ovaj način smo i potvrdili sve što smo ranije govorili o tome", rekao je Dodik.

Na sednici Saveta ministara BiH 24. februara, kako je navedeno, doneta je odluka da se naziv Komisije za NATO integracioni proces BiH promeni u Komisija za saradnju BiH sa NATO.

Na istoj sednici Savet ministara BiH jednoglasno je usvojio dokument

"Realizacija Programa reformi BiH 2019 - 2020", koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi sa političkim i ekonomskim pitanjima, odbrambenim i pitanjima bezbednosti, te resursima i pravnim pitanjima, saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo je da celovit dokument dostavi Predsedništvu BiH i da ovaj dokument prosledi u sjedište NATO u Briselu.

Ministarstvo spoljnih poslova će u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH odmah započeti proceduru izrade "Programa reformi Bosne i Hercegovine 2020 – 2021", naveli su iz Saveta ministara.

Predsedništvo Bosne i Hercegovine 19. novembra 2019. godine prihvatilo je dokument „Program reformi“ koji je trebao značiti nastavak BiH prema čvršćoj integraciji u Severnoatlantski savez (NATO). Program reformi odbrane BiH obuhvata planirane reforme države u nekoliko oblasti, političkoj, sigurnosnoj, pravnoj i odbrambenoj.

Od 'važnog iskoraka' do 'skandaloznog poteza'

Prva reakcija na uspostavu komisije za NATO saradnju stigla je od predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Dragana Čovića koji je na društvenim mrežama poručio da je to važan iskorak za BiH.

"Kontinuirano napredovanje na našem euroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku BiH i našim međunarodnim partnerstvima", naveo je Čović.


Mirko Šarović predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) kritikovao je, takođe na društvenim mrežama, odluke Saveta ministara o saradnji sa Severnoatlantskim savezom.

„Ovo je skandalozan potez Saveza nezavisnih socijaldemokrata da prihvati Program reformi za NATO, te još jedna sramna potvrda pravog, izdajničkog lica i stvarne politike Milorada Dodika", napisao je Šarović.

XS
SM
MD
LG