Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH potpisalo u Ankari Sporazum o autoputu Sarajevo-Beograd


Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (L), Milorad Dodik i Željko Komšić (D) sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom 16. marta 2021. godine

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine- Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan su u Ankari, 16. marta, potpisali Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

"Očekivanja s naše strane su vezana za podršku u izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd. Ko god je sumnjao u to do danas, sada treba biti siguran da će taj projekat biti realizovan", rekao je Dodik nakon sastanka.

Erdogan je istakao da će Turska nastaviti podršku projektu izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo.

"Mi smo svi zajedno 8. oktobra 2019. godine postavili kamen temeljac za autoput Beograd-Sarajevo na dionici autoputa u Srbiji, i danas smo razgovarali šta možemo uraditi kako bi ubrzali realizaciju ovog projekta u BiH˝, istakao je Erdogan.

Planom za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnje autoputa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

Označen početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Ukupna vrijednost projekta je oko četiri milijarde evra koji dijelom treba finansirati Republika Turska.

Bosna i Hercegovina i Srbija potpisale su 13. decembra 2019. godine međudržavni Sporazum o saradnji na realizaciji projekta autoputa Beograd-Sarajevo.

Početak radova u Srbiji je u oktobru 2019. godine obilježen u Sremskoj Rači na severozapadu Srbije u prisustvu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Tajipa Redžepa Erdogana i članova Predsedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Radovi sa strane BiH još uvijek nisu počeli jer nisu ustanovljeni načini finansiranja ovog projekta.

Sporazum o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, koji uključuju i projekat izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, utvrdio je Savjet ministara BiH na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Iz Savjeta ministara je ranije saopšteno da se traži model finansiranja i da je moguće da će biti "putem turskih banaka ili međunarodnih kreditnih institucija".

Na sastanku članova Predsjedništva BiH sa turskim Predsjednikom razgovarano je i na koji način da se bolje iskoristi Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Predsjedništvo potpisalo, a naknadno je i ratificiran u parlamentima obje države.

Erdogan saopštio nakon sastanka i da će Turska donirati Bosni i Hercegovini 30 hiljada vakcina protiv korona virusa, ne navodeći o kojoj vakcini je riječ.

Razgovarano je i proizvodnim investicijama, a cilj Bosne i Hercegovine je povećanje trgovinske razmjene s Turskom na milijardu dolara godišnje, te povećanje bh. izvoza u Tursku.

Dogovoren je i trilateralni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

XS
SM
MD
LG