Dostupni linkovi

Rok dobavljačima za nabavku vakcine u FBiH utorak do 16 sati, šest kompanija u trci


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je pisma namjere za nabavku vakcina protiv korona virusa za još četiri nove kompanije i to Bosnalijek d.d. Sarajevo, Medimpex d.o.o. Sarajevo, Oktal pharma d.o.o. Sarajevo i Tuzla Farm d.o.o. Pisma su upućena na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ove kompanije će osim vakcine Sputnik V raditi na nabavci vakcina Astra Zeneca i Johnson & Johnson.

U trci za nabavku vakcina protiv korona virusa u ovom trenutku radi šest dobavljača, uključujući i ranije odabrane, MGM „Farm“ Kakanj i KrajinaGroup.

Informaciju o nove četiri kompanije koje će raditi na uvozu vakcina u FBIH, na hitnoj sjednici održanoj u ponedjeljak 15. marta u večernjim satima, primila je na znanje Vlada FBiH.

Svi dobavljači koji su u međuvremenu poslali svoje ponude za nabavku vakcina imaju rok do utorka, 16. marta do 16 sati da pošalju potrebnu dokumentaciju Zavodu za javno zdravstvo FBIH.

Hitni sastanak ovog tijela je sazvan nakon što su se pojavili problemi oko potpisivanja ugovora sa odabranim dobavljačima, koje je Vlada FBiH izabrala da nabave vakcine za ovaj bosanskohercegovački entitet.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz kabineta premijera FBiH Fadila Novalića, u ponedjeljak 15.marta po hitnom postupku potpisana su sva pisma namjere dobavljačima, njih ukupno 11, a na osnovu dopisa Zavoda za javno zdravstvo kome dobavljači i dostavljaju svoje ponude.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nije potpisao ugovore za nabavku ruskih vakcina Sputnjik V sa dvije odabrane kompanije do ponedjeljka 15.marta do 10 sati, kada je istekao rok kojeg je postavila Vlada ovog bh. entiteta.

Vlada Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH, na sjednici u četvrtak 11. marta donijela je odluku o nabavci 350.000 hiljada ruskih vakcina Sputnik V protiv COVID-19, saopštio je tada premijer Fadil Novalić.

U ime Federacije BiH pregovore o nabavci vakcina vodio je 'ad-hoc' tim kojeg imenovala Vlada. Za nabavku vakcina su odabrane dvije kompanije 'MGM' iz Kaknja i Krajinagroup iz Banja Luke, a za potpisivanje ugovora sa najboljim ponuđačima zadužen je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Međutim, u petak 12. marta savjetnik premijera Novalića, Zoran Blagojević, za RSE je kazao da će Vlada tražiti smjenu direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara ukoliko Zavod do postavljenog roka ne potpiše ugovore sa dobavljačima za nabavku vakcina protiv korona virusa.

On je za RSE tada objasnio da Zavod za javno zdravstvo FBiH nije potpisao ugovore sa dobavljačima za nabavku vakcina protiv korona virusa, iako im je dostavljena sva dokumentacija, a sredstva doznačena.

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo dan poslije su naveli da je rok odabranim veleprometnicima za dostavu potrebne dokumentacije Zavodu bio 13. mart 2021. godine do 11 sati, ali potrebna dokumentacija nije dostavljena do tog roka.

"Napominjemo da do ovog trenutka nismo dobili potrebnu dokumentaciju od veleprometnika MGM Farm d.o.o Kakanj, kao ni potpunu dokumentaciju od veleprometnika Krajinagroup, čime se još uvijek nisu stekli uvjeti za potpisivanje ugovora sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH", saopštili su iz Zavoda.

Vlada Federacije BiH u svrhu nabavke vakcina izdvojila je 12 miliona konvertibilnih marka (oko 6 miliona eura).

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocenjuje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Evropska agencija za lijekove još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u Uniji, a 4. marta saopšteno je da je EMA započela "kontinuirani pregled" Sputnjika V.

XS
SM
MD
LG