Dostupni linkovi

Federacija BiH nije potpisala ugovore za nabavku Sputnjika V


Vakcina protiv korona virusa Sputnjik V, ilustrativna fotografija
Vakcina protiv korona virusa Sputnjik V, ilustrativna fotografija

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nije potpisao ugovore za nabavku ruskih vakcina Sputnjik V sa dvije odabrane kompanije do roka kojeg je postavila Vlada ovog bh. entiteta, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvor iz Vlade (ime poznato redakciji).

Izvor iz Vlade Federacije BiH je rekao kako će danas (15. marta) biti održana nova sjednica 'ad hoc' radne grupe koju je imenovala Vlada da u njeno ime obavi pregovore sa kompanijama za nabavku vakcina.

"Ono što sigurno znam jeste da će se ta priča oko vakcina tokom današnjeg dana završiti", naveo je izvor za RSE 15. marta, dodajući da je rok za potpisivanje ugovora kojeg je zadala Vlada istekao jutros u 10 časova.

Napomenuo je i da je moguće da će se razmatrati i nove ponude za nabavku vakcina protiv korona virusa.

Vlada Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH, na sjednici u četvrtak 11. marta donijela je odluku o nabavci 350.000 hiljada ruskih vakcina Sputnik V protiv COVID-19, saopštio je premijer Fadil Novalić.

U ime Federacije BiH pregovore o nabavci vakcina vodio je 'ad-hoc' tim kojeg imenovala Vlada. Za nabavku vakcina su odabrane dvije kompanije 'MGM' iz Kaknja i Krajinagroup iz Banja Luke, a za potpisivanje ugovora sa najboljim ponuđačima zadužen je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Novalić je kazao da je kriterij za odabir bila cijena i rok isporuke vakcina i da su od pristiglih sedam ponuda u uži izbor ušle četiri, a odabrane dvije ponude.

Međutim, u petak 12. marta savjetnik premijera Novalića, Zoran Blagojević, za RSE je kazao da će Vlada tražiti smjenu direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara ukoliko Zavod do postavljenog roka ne potpiše ugovore sa dobavljačima za nabavku vakcina protiv korona virusa.

On je za RSE tada objasnio da Zavod za javno zdravstvo FBiH nije potpisao ugovore sa dobavljačima za nabavku vakcina protiv korona virusa, iako im je dostavljena sva dokumentacija, a sredstva doznačena.

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo dan poslije su naveli da je rok odabranim veleprometnicima za dostavu potrebne dokumentacije Zavodu bio 13. mart 2021. godine do 11 sati, ali potrebna dokumentacija nije dostavljena do tog roka.

"Napominjemo da do ovog trenutka nismo dobili potrebnu dokumentaciju od veleprometnika MGM Farm d.o.o Kakanj, kao ni potpunu dokumentaciju od veleprometnika Krajinagroup, čime se još uvijek nisu stekli uvjeti za potpisivanje ugovora sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH", saopštili su iz Zavoda.

Vlada Federacije BiH u svrhu nabavke vakcina izdvojila je 12 miliona konvertibilnih marka (oko 6 miliona eura).

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocenjuje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Evropska agencija za lekove još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u Uniji, a 4. marta saopšteno je da je EMA započela "kontinuirani pregled" Sputnjika V.

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lijekove (EMA) upozorila je 8. marta članice Evropske unije (EU) da odlože davanje nacionalnog ovlašćenja za Sputnjik V vakcinu protiv korona virusa koju je razvila Rusija, dok agencija ne završi pregled bezbednosti. Nakon te izjave, proizvođač Sputnjika V je zatražio izvinjenje evropskog regulatora.

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska, izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Kroz EU mehanizam BiH očekuje i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina.

FBiH dobila je u petak 12. marta, od Srbije još 5.000 doza vakcina protiv COVID-19, proizvođača AstraZeneca. Riječ je o vakcinama namijenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta. Srbija je prethodno Federaciji BiH donirala 10.000 doza vakcina istog proizvođača, koje su za sada jedine koje su stigle u ovaj bh entitet.

Istovremeno u drugi BiH entitet, Republiku Srpsku, 8. marta stigao je novi kontingent od 20.000 ruskih vakcina Sputnik V.

Vlasti Republike Srpske naručili su ukupno 100.000 doza ove vakcine. U ovom entitetu započelo se sa masovnom vakcinacijom osoba starijih od 65 godina.

Tokom proteklog dana u BiH evidentirano je 582 novozaraženih korona virusom, dok su 63 osobe preminule od posljedica zaraze COVID-19, saopštile su zdravstvene institucije 15. marta.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije proglašeno je i vanredno stanje u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS), izjavila je direktorica KCUS Sebija Izetbegović.

Poslanici opozicije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zatražili su 15. marta vanrednu sjednicu ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o pogoršanju epidemiološke situacije u ovom bh. entitetu.

XS
SM
MD
LG