Dostupni linkovi

Proglašeno vanredno stanje u Kliničkom centru Sarajevo


Direktorica KC Sarajevo Sebija Izetbegović rekla je za RSE da je za dan potrošeno 20 tona kiseonika
Direktorica KC Sarajevo Sebija Izetbegović rekla je za RSE da je za dan potrošeno 20 tona kiseonika

Direktorica Kliničkog centra Sarajevo (KCUS) Sebija Izetbegović izjavila je 15. marta za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je u toj zdravstvenoj ustanovi proglašeno vanredno stanje zbog pogoršane epidemiološke situacije.

"Jučer (nedjelja) je bilo 478 bolesnika, a danas je to broj od 519. U toku noći, nažalost, umrlo je 12 bolesnika. U ovom trenutku imamo 60 izrazito teških bolesnika u posebnom respiratornom centru i potpunu popunjenost našeg cijelog odjela intenzivne njege. Kapaciteti Klinike Podhrastovi potpuno su popunjeni, tako da smo mi na Kriznom štabu proglasili vanredno stanje u Kliničkom centru", izjavila je Izetbegović za RSE.

Prema njenim riječima, mogući su i problemi sa snabdijevanjem kiseonika.

"Svi naši bolesnici ovise o kiseoniku i uglavnom su svi na visokim protocima, to je od 35 litara u minuti, pa nadalje. Svi naši bolesnici trebaju ogromne količine kiseonika i on se zaista troši u tako velikim količinama. Sad smo potrošili skoro 20 tona za jedan dan", rekla je Izetbegović.

Izetbegović je kazala i da je donesena odluka da se svi zaposleni koji koriste godišnji odmor vrate na posao.

"Značajno je da se povećava broj zaraženih uposlenika. Danas imamo ukupno na bolovanju 387 uposlenika. Dalje nećemo moći funkcionirati svojim normalnim tempom s obzirom na 519 izrazito teških bolesnika Covid-19. Stanje je kritično. Mi smo sada u trećem valu koji je vrlo agresivan", rekla je Izetbegović.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, zakazana je i hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS), (jedan od deset kantona u bh.entitetu Federacija BiH), na prijedlog Kantonalne vlade.

Dogovoreno je da se zastupnicima obrate predstavnici KCUS-a, Opšte bolnice "Prof.dr Abdulah Nakaš", Hitne pomoći, Zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS, predsjednik Kriznog štaba, kao i članovi Vlade.

U Kantonu Sarajevo su tokom posljednja 24 sata, nakon laboratorijskih analiza 1.359 uzoraka, evidentirana 502 nova slučaja COVID-19 infekcije. Trenutno je u KS hospitalizirano 666 osoba koje se liječe od zaraze korona virusom.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalazi se 519 pacijenta, a u Opštoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš" 147 pacijenata. Pomoć respiratora koristi 10 osoba.

Kanton Sarajevo u ponedjeljak, 15. marta bilježi 4.599 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj novozaraženih osoba iznosi 610, dok sedmična incidenca, odnosno broj novozaraženih u prethodnih sedam dana na 100.000 stanovnika iznosi 1.015.

Od petka, 12.marta u 20 sati, do ponedjeljka 15.marta u sedam sati ujutro, na području Kantona Sarajevo je bio djelomičan lockdown. Bili su zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri.

XS
SM
MD
LG