Dostupni linkovi

Kosovo: Poništeni glasovi iz srpskih sredina za bošnjačke partije i Romsku inicijativu


Brojanje glasova nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, ilustrativna fotografija
Brojanje glasova nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, ilustrativna fotografija

Izborni panel za žalbe i predstavke Kosova je odlučio da se ponište glasovi koje su bošnjački politički subjekti dobili u opštinama sa srpskom većinom, u Zubinom Potoku, Štrpcu, Ranilugu, Gračanici, Partešu, Klokotu, Novom Brdu, Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Predstavnici manjinskih nesrpskih zajednica na Kosovu su 5. marta podneli žalbu na konačne rezultate izbora zbog uverenja da su Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Romska inicijativa ušli u Skupštini Kosova zahvaljujući Srpskoj listi.

Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio 4.205 glasova koje je dobila Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić, koja je prema konačnim rezultatima osvojila ukupno 6.422 glasa i jedno mesto u Skupštini Kosova.

Poništeno je 583 glasova za koaliciju Vakat, Socijaldemokratska unija je ostala bez 165 glasova, Naša inicijativa je izgubila 9, a Nova demokratska stranka 14 glasova.

„Nalaže se Centralnoj izbornoj komisiji Kosova da ukloni poništene glasove iz konačnog rezultata“, navodi se u odluci Izbornog panela za žalbe i predstavike.

Takođe, Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio preko 800 glasova koje je u srpskim sredinama na Kosovu dobila Romska inicijativa, koja je osvojila 4.049 glasova.

U odluci stoji da je opšti broj glasova za bošnjačke partije povećan za 49 odsto, u poređenju sa rezultatom izbora iz 2019., i da je do tog uvećanja došlo “iz jednog jedinog razloga, gde kao nikada ranije, hiljade birača srpske zajednice na Kosovu je glasalo za bošnjačke predstavnike”.

“Po prvi put na opštim izborima na Kosovu, određeni politički subjekti, u ovom slučaju Ujedinjena Zajednica- Adrijana Hodžić i Koalicija Vakat su dobili većinu glasova od srpske zajednice, što u ovom slučaju predstavlja devijaciju volje birača bošnjačke zajednice, a u osnovi predstavlja miniranje izbornog procesa, ali i njegovog integriteta”, stoji u odluci.


Na ovu odluku Izbornog panela, nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu Kosova koji odluku mora da donese u roku od 72 sata. Odluka Vrhovnog suda Kosova je konačna i obavezujuća za sve.

Inače, Srpska lista je osvojila svih deset mandata rezerevisanih za srpsku zajednicu. Još deset je rezervisano za ostale zajednice koje žive na Kosovu i prema rezultatima CIK-a po dva je osvojila Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa.

Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka su osvojili po jedno mesto ispred bošnjačke zajednice, a po jedno mesto je dobila i Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova koja predstavlja egipćansku zaednicu i Aškalijska stranka za integraciju.

XS
SM
MD
LG