Dostupni linkovi

Patrijarh SPC sa liderima crnogorskog Demokratskog fronta


Poglavar SPC Porfirije sa liderima crnogorskog Demokratskog fronda Milanom Kneževićem (L) i Andrijom Mandićem u Patrijaršiji u Beogradu, 12. mart

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je u Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu vođe koalicije Demokratski front u Crnoj Gori Andriju Mandića i Milana Kneževića i naveo da Crkva visoko ceni njihovu "ličnu i žrtvu naroda i drugih koji su se protivili Zakonu o slobodi veroispoispovesti".

"Otpor našeg naroda pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine, stopio se sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture. Sve što je naš narod tih meseci u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, činio zadivljujuće je", objavljeno je u saopštenju na sajtu SPC.

Godinu dana nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi veroispovijesti, novi parlamentarni saziv usvojio je 27. decembra 2019. godine njegove izmene kojima se praktično eliminišu svi članovi koji se tiču promene statusa imovine i ona ostaje u posedu SPC.

Promene zakona izglasali su poslanici nove parlamentarne većine koja je formirana nakon izbora 30. oktobra 2020, a na kojima je vlast osvojila koalicija stranaka bliska SPC, uključujući i novog premijera Zdravka Krivokapića.

Na izmenama Zakona, koji su izglasali poslanici ranije vlasti iz redova Demokratske partije socijalista, insistirala je SPC. Ta crkva mesecima je protestovala, nezadovoljna delom koji se odnosi na imovinska prava i obaveznu registraciju crkava i vjerskih zajednica.

Mandić i Knežević su, čestitajući Porfiriju na izboru za poglavara SPC, izrazili zadovoljstvo što sada kao patrijarh, a i ranije kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski u javnim obraćanjima "uvek upućuje podršku i izražava brigu za položaj srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju iz SPC-a.

Patrijarh Porfirje rekao je da vidi kao svoju obavezu isticanje "pomalo zanemarene uloge njegovog prethodnika u mirnom i povoljnom razrešenju krize", posebno imajući u vidu da je "sa patrijarhom Irinejem vodio duge razgovore o položaju SPC i srpskog naroda na Kosovu i u Crnoj Gori".

On je dodao da "i da po tim pitanjima, u svemu nasleđuje stav koji je Crkva kroz Sabor i Sinod već utvrdila".

"Lideri Demokratskog fronta su obavestili patrijarha o rešenosti koalicije koju predstavljaju da posle izmena Zakona o slobodi veroispovesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u savremenom crnogorskom društvu, ne zanemarujući ni malo ravnopravan položaj drugih tradicionalnih crkava i verskih zajednica", dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su se sglasili da je "slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za SPC i za državu".

XS
SM
MD
LG