Dostupni linkovi

U srijedu u Sarajevu prvo vakcinisanje protiv korona virusa


Opća bolnica ‘’Dr. Abdulah Nakaš’’ u Sarajevu u srijedu, 10. marta 2021. godine započinje proces vakcinacije svojih uposlenika AstraZeneca vakcinama protiv COVID-19 koje je bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH darovao predsjednik Srbije, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornica ove bolnice Jasmina Dučić Nuhodžić.

„Radi se o 170 doza vakcina. Prvo se vakciniše COVID tim. Imamo šest timova koji će raditi vakcinisanje i nadamo se da ćemo sutra završiti cijeli proces,“ kazala je Dučić-Nuhodžić.

Ona je rekla da se revakcinacija ovom vakcinom treba obaviti za najkasnije 12 sedmica.

Prve vakcine za Federaciju BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Dodala da je predstavnicima bolnice na današnjem sastanku sa predstavnicima iz Zavoda za Javno zdravstvo Kantona Sarajevo, pokazana potvrda sa popratnim pismom Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojem garantuje da će dostaviti i drugu dozu vakcina.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, AstraZeneca vakcine koje su ujedno i jedine koje u stigle u Federaciju BiH, namijenjene su zdravstvenim radnicima.

U deset kantona raspodijeljeno je 5.000 doza ovih vakcina koje ne zahtijevaju poseban, već standardni način skladištenja.

Bosna i Hercegovina i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su Federacija BiH i drugi bh entitet, Republika Srpska izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Vlada FBiH, je na hitnoj sjednici u ponedjeljak (8. marta), donijela odluku o nabavci 400.000 vakcina protiv COVID-19 bolesti.

Potvrđeno je i formiranje 'ad hoc' tima koji će u ime Federacije BiH voditi pregovore o nabavci vakcina.

Istovremeno u Republiku Srpsku u ponedjeljak 8. marta stigao je novi kontingent od 20.000 ruskih vakcina Sputnik V. One su avionom dopremljene iz Moskve u Beograd, odakle su drumskim saobraćajem prevezene u Banjaluku.

Prvi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V u RS stigle su 1. marta. Nakon odobrenja za upotrebu od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, raspoređene su zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu kako bi se započelo sa vakcinacijom.

Vlasti RS-a naručile su ukupno 100.000 doza ove vakcine.

Posjednjih dana bilježi se porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata zdravstvenim institucijama BiH prijavljeno je 1.251 novozaraženih, dok je 48 ljudi preminulo od posljedica zaraze korona virusom.

XS
SM
MD
LG