Dostupni linkovi

Reporter Bete dao izjavu tužilaštvu o policijskom prebijanju


Sukobi policije i demonstranata ispred Skupštine Srbije 7 jula 2020.
Sukobi policije i demonstranata ispred Skupštine Srbije 7 jula 2020.

Reporter Novinske agencije Beta Žikica Stevanović dao je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu izjavu o tome kako je u policijskom prebijanju tokom prošlogodišnjih julskih demonstracija u Beogradu zadobio povrede i posekotine po celom telu, dok je izveštavao o tom događaju.

Protest je održan 7. jula uveče ispred Skupštine Srbije nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio uvođenje policijskog časa u Beogradu zbog pandemije korona virusa.

Demonstracije su prerasle u ulično nasilje, u kojem su povređeni i demonstranti i pripadnici policije.

Reporter agencije Beta Žikica Stevanović je već tri puta davao iskaze policiji, a izjavu tužilaštvu dao je prvi put i ponovio je iskaz koji je dao u julu 2020. godine u Upravi policije za Grad Beograd.

"U tužilaštvu mi je rečeno da još nema novih informacija o tom slučaju i da će nakon moje izjave istraga biti nastavljena", rekao je Stevanović.

Stevanović je rekao da je iz uvida u predmet saznao da je policija pregledala neke od sigurnosnih kamera postavljenih kod Pravnog fakulteta, ali da se u izveštaju navodi da sa tih snimaka nije moglo da bude utvrđeno da li ga je napala policija, dok ostale kamere u tom području nisu bile aktivne u tom trenutku.

Reporter Bete Žikica Stevanović je u julskim protestima i sukobima policije i demonstranata zadobio povrede i posekotine po celom telu u parku Tašmajdan, kada ga su ga pripadnici policije presreli, a zatim u dva navrata udarali, iako im je jasno naglasio da je novinar i pokazao novinarsku legitimaciju.

"Kako su me udarali počeo sam refleksno da padam, zbog udaraca, ali i da bih im pokazao da ne pružam otpor. Iako sam se spustio na zemlju, nastavili su da me tuku. Koliko njih, tačno ne znam. Sudeći po tragovima pendreka od listova nogu do leđa i glave, možda dvojica, možda trojica", rekao je tada Stefanović.

On je dodao da je posle nekoliko trenutaka, dok je bio na zemlji došao još jedan pripadnik MUP-a koji ga je takođe udarao.

"Mislio sam da će mi taj žandarm reći da ostanem tu, ali on je počeo da me bije. Vikao sam da sam novinar, a on me je na to opsovao. Udario me je još par puta, dok sam ležao u krvi", rekao je Stevanović.

Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović istakla je 8. jula prošle godine, dan posle protesta, da srpske vlasti "imaju obavezu" da sprovedu "efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih" za prekomernu upotrebu policijske sile na protestima u Beogradu.

Komesarka SE je takođe istakla da vlasti "moraju da obezbede da osobe koje tvrde da su žrtve policijskog kršenja zakona mogu da podnesu žalbu radi dobijanja odštete".

XS
SM
MD
LG