Dostupni linkovi

Komesarka Saveta Evrope: Utvrditi odgovorne za policijsko nasilje u Beogradu


Srpske vlasti imaju obavezu da sprovedu efikasne istrage: Dunja Mijatović

Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović istakla je u sredu da srpske vlasti "imaju obavezu" da sprovedu "efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih" za prekomernu upotrebu policijske sile na protestima u Beogradu.

"Nasilno rasterivanje demonstranata od strane srpske policije juče u Beogradu izaziva ozbiljnu zabrinutost za ljudska prava. Policijsko nasilje ili prekomerna upotreba sile ne smeju se nikada tolerisati, čak i kada su operacije usmerene na održavanje javnog reda tokom demonstracija posebno složene i kada pripadnici policije izvršavaju svoje dužnosti u veoma napetoj situaciji", napisala je ona na Fejsbuku.

Komesarka SE podseća da je to "dobro uspostavljen princip, koji je izričit i u Smernicama o slobodi mirnog okupljanja iz 2019. godine koje su objavile Venecijanska komisija SE i OSCE/ODIHR".

"Srpske vlasti imaju obavezu da sprovedu efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih", u skladu sa relevantnom sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava i Smernicama o iskorenjivanju nekažnjivosti za teška kršenja ljudskih prava koje je 2011. usvojio Komiteta ministara SE, navela je Dunja Mijatović.

Komesarka SE je takođe istakla da vlasti "moraju da obezbede da osobe koje tvrde da su žrtve policijskog kršenja zakona mogu da podnesu žalbu radi dobijanja odštete".

Više od 10.000 ljudi okupilo se u utorak uveče ispred Skupštine Srbije nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio uvođenje policijskog časa u Beogradu zbog pandemije korona virusa.

Demonstracije su prerasle u ulično nasilje, u kojem su povređeni i demonstranti i pripadnici policije.

XS
SM
MD
LG