Dostupni linkovi

Rohani: Ispunićemo nuklearni sporazum čim nam SAD ukinu sankcije


Hassan Rohani
Hassan Rohani

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da je ta država spremna da preduzme korake u smeru ispunjavanja odredbi iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, čim Sjedinjene Američke Države (SAD) ukinu ekonomske sankcije Iranu.

Rohani je nakon sastanka sa irskim ministrom spoljnih poslova Sajmonom Kovinijem rekao da je "Iran spreman da momentalno preduzme mere koje su dogovorene sporazumom, samo da SAD ukinu ilegalne sankcije i prekinu sa politikom "pretnji i pritiska".

Rohani je kritikovao evropske potpisnike sporazuma - Britaniju, Francusku i Nemačku – zbog, kako je naveo, neispunjavanja svojih obaveza iz sporazuma i dodao da je Iran jedina zemlja "koja je platila cenu za to".

Predsednik SAD Joe Biden signalizirao je spremnost da oživi sporazum, ali insistira na tome da se Iran najpre vrati svim obavezama iz nuklearnog sporazuma.

Bivši američki predsednik Donald Trump jednostrano je 2018. godine povukao Vašington iz sporazuma koji je imao za cilj ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamenu za povlačenje sankcija. SAD su ponovo uvele ekonomske sankcije, a Iran je nakon toga krenuo sa zanemarivanjem obaveza i obogaćivanjem uranijuma.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su svetske sile i Iran pregovarali dve godine, dao je garanciju da će Iran biti sprečen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije.

XS
SM
MD
LG