Dostupni linkovi

SAD signaliziraju spremnost da nastave razgovore sa Iranom


Američki državni sekretar Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken

Sjedinjene Države spremne su na razgovor sa Iranom o vraćanju obje zemlje poštivanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji ima za cilj zaustaviti Teheran u razvoju nuklearnog oružja, rekao je u četvrtak evropskim saveznicima američki državni sekretar Antony Blinken.

U zajedničkoj izjavi Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Sjedinjenih Država, evropske države su pozdravile namjeru američkog predsjednika Joe Bidena da se vrati diplomatiji sa Iranom.

Nakon razgovora u Parizu kojima se Blinken pridružio putem video linka, oni su potvrdili zajednički cilj iranskog povratka pridržavanju sporazuma punog naziva Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA).

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su svjetske sile i Iran pregovarali dvije godine, dao je garanciju da će Iran biti spriječen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamjenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

No, SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, jednostrano napustili sporazum, ponovo uveli ekonomske sankcije, a Iran je zbog toga krenuo sa zanemarivanjem obaveza i obogaćivanjem uranijuma.

“Sekretar Blinken ponovio je da će, kao što je rekao i predsjednik Biden, ako se Iran vrati strogom poštivanju svojih obaveza, Sjedinjene Države učiniti isto i spremne su da se uključe u pregovore sa Iranom”, stoji u izjavi.

Iran je 2019. godine krenuo sa kršenjem sporazuma kao odgovor na povlačenje SAD-a iz sporazuma pod rukovodstvom tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. U posljednjim mjesecima, Iran je pojačao kršenja.

Teheran je odredio krajnji rok koji ističe sljedeće sedmice za Bidena da započne sa ukidanjem sankcija koje je uveo Trump, ili će, kako kažu, poduzeti najveći korak do sada ka kršenju sporazuma, odnosno zabraniti inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Britanija, Francuska, Njemačka i Sjedinjene Države pozvale su Iran da ne poduzimaju nikakve dodatne korake.

XS
SM
MD
LG