Dostupni linkovi

Iran ponovo počeo proizvodnju obogaćenog uranijuma


Unutrašnjost nuklearnog postrojenja Fordo
Unutrašnjost nuklearnog postrojenja Fordo

Iran od sada proizvodi obogaćeni uranijum do 20 odsto, potvrdio je danas portparol Iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi, prenosi agencija Reuters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Iran pokrenuo postupak proizvodnje obogaćenog uranijuma do 20 odsto u podzemnom postrojenju, fabrici Fordo, što je novo kršenje nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

Iranski parlament nedavno je donio odluku o povećanju nivoa obogaćivanja uranijuma poslije ubistva iranskog fizičara Mohsena Fahrizadeha. Iran sumnja da iza ubistva naučnika stoji Izrael.

Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, rekao je da je taj potez usmjeren na razvoj nuklearnog oružja i da Izrael to nikada neće dopustiti Teheranu.

Odluka o obogaćivanju, posljednje iransko kršenje sporazuma, poklapa se sa sve većim tenzijama između Irana i Sjedinjenih Država u posljednjim danima administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Sporazumom je iransko obogaćivanje uranijuma ograničeno na 3,67 odsto, što je dovoljno da bi se pokretale nuklearne elektrane.

Da bi bio pogodan za atomsku bombu, uranijum treba da bude obogaćen do oko 90 odsto. Međutim, naučnici tvrde da kada se uranijum jednom obogati do 20 odsto, vrijeme potrebno da se dostigne 90 odsto se skraćuje na pola.

Iran je ranije obogaćivao uranijum do 20 odsto.

Teheran je počeo kršiti sporazum 2019. godine postupnim odgovorom na Trampovo povlačenje iz njega 2018. godine i ponovnim uvođenjem američkih sankcija ukinutih prema sporazumu.

XS
SM
MD
LG