Dostupni linkovi

Vučić: Napredak u saradnji s Kinom


Kineska ambasadorka u Srbiji i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, tokom preuzimanja prvog kontigenta vakcina protiv COVID-a 19 kompanije Sinofarm, 16. januar 2021.
Kineska ambasadorka u Srbiji i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, tokom preuzimanja prvog kontigenta vakcina protiv COVID-a 19 kompanije Sinofarm, 16. januar 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa ambasadorkom Kine Čen Bo u subotu, 6. marta, naglasio napredak u saradnji dve države i naveo da je povećan izvoz iz Srbije u tu zemlju.

"U prethodnom periodu smo napravili ogroman pomak u saradnji s Kinom i u poslednjih pet godina Srbija je za 15 puta poveća izvoz u Kinu", naglasio je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Podsetio je da je Kina treći trgovinski partner Srbije, ali i da su brojevi o izvozu u tu zemlju i dalje niži u odnosu na uvoz.

Istakao je da je prijateljstvo dve zemlje zasnovano na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i politike "jedne Kine", kao i na "ličnom prijateljstvu" njega i kineskog predsednika Si Djinpinga.

Vučić je najavio da pre kraja godine očekuje početak izgradnje metroa u Beogradu. U izgradnji prve linije beogradskog metroa učestvovaće francuske firme "Almstom" i "Egis Rail" i kineska kompanija "Power China". Memorandum o razumevanju sa predstavnicima te dve firme je u januaru 2021. godine potpisao ministar finansija Siniša Mali.

Vučić je naveo da je za nekoliko meseci poljoprivredna trgovinska razmena dve zemlje povećana sa 29 na 55 miliona evra i zahvalio kineskim kompanijama na investicijama u poljoprivrednu i prehrambenu industriju.

Najavio je i nove infrastrukturne projekte koje će sprovoditi kineske firme, kao i završetak radova na obilaznicama oko Kragujevca i na brzoj saobraćajnici od Požarevca do Golupca.

Naveo je da će 19. decembra biti završen auto-put Čačak - Požega.

Vučić je naglasio da je Kina pomagala Srbiji u sektoru zdravstva od početka epidemije korona virusa i podsetio na otvaranje dve laboratorije za testiranje na korona virus "Vatreno oko".

"Naš je posao da ubrzamo vakcinaciju i sad imamo dovoljno vakcina i očekujemo još", dodao je Vučić, koji je u petak uveče dočekao avion iz te zemlje sa 500.000 vakcina proizvođača "Sinofarm".

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je rekla da su kompanije iz njene zemlje koje proizvode vakcine protiv korona virusa otvorene za saradnju sa svim državama sveta.

"Kao što je kineski predsednik ranije rekao, kineske vakcine su javno dobro celog sveta", rekla je i dodala da Peking pregovara sa više članica Evropske unije, ali nije iznela detalje.

Vučić je novinarima nakon sastanka rekao da Srbija kinesku vakcinu ne sme da izvozi u region.

"Svi su zainteresovani za kinesku vakcinu u regionu, ali ne možemo mi da je izvozimo. Mi možemo da je koristimo samo u našoj zemlji", rekao je Vučić.

'Dolazi vreme da se i ja vakcinišem'

Dodao je da uskoro dolazi vreme da se i on vakciniše protiv korona virusa i ponovio da će se vakcinisati vakcinom koju mu kažu da uzme.

"Ja sam želeo kinesku, ali koju god da mi kažu ja ću da se vakcinišem", rekao je Vučić.

On je apelovao na gradjane da se vakcinišu, revakcinišu i da vode računa posle vakcinacije. Kazao je da ne može da osudjuje mlade ljude koji žele da izlaze i da se okupljaju, ali je istakao i da se mora voditi računa posebno o najstarijim gradjanima jer su oni najveće žrtve virusa korona.

On je rekao da je već treći dan epidemiološka kriva prilično zaravnjena i naveo da je u subotu u osam ujutro bila ista kao prethodnog dana, a u 10 ujutro dosta slična.

"Slični su brojevi, ako bismo uspeli naredna dva - tri dana, zaključno sa sredom, da to zaravnimo onda će početi da pada", ukazao je Vučić.

Krizni štab Srbije je zbog porasta broja zaraženih prethodnih dve nedelje u petak doneo nove mere prema kojima se sve sem prehrambenih prodavnica i apoteka, zatvara od subote u podne do ponedeljka u šest ujutru.

Tužilaštvo će odlučiti koji snimci Belivukove grupe će biti pokazani

Govoreći o Sednici za nacionalnu bezbednost, koja će biti održana 6. marta u 18 sati, Vučić je kazao da će na njoj biti reči i o imunizaciji na korona virus i prilikama na Kosovu, regionu, Evropi i svetu i da će trajati "dva-tri sata".

Nakon nje će, kako je rekao, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) odlučiti koji će materijali o kriminalnim delima grupe Veljka Belivuka biti pokazani građanima.

“Sasvim je sigurno da zbog dela roditelja (čija su deca nestala) nećemo pokazati ono što je najmonstruoznije, ali pokazaćemo neke delove da građani vide s čim imamo posla", rekao je on.

Vučić je 27. februara gostujući na TV Prva najavio da će najkasnije do četvrtka, 4. marta, građani Srbije, cela Evropa i ceo svet biti šokirani kada budu čuli i videli detalje istrage protiv Belivukove organizovane kriminalne bande.

Kasnije je rekao da će ti detalji biti obznanjeni u subotu.

Veljko Belivuk, vođa navijačke grupe fudbalskog kluba „Partizan“ je, zajedno sa još 18 osoba, uhapšen 4. februara. Belivuk i saradnici osumnjičeni su za najbrutalnije zločine – otmice, ubistva, iznude i trgovinu drogom.

Vučić je na konferenciji za medije 6. marta naveo da postoje grupe koji bi da naslede Veljka Belivuka i poručio im da će im "saseći krila".

XS
SM
MD
LG