Dostupni linkovi

Na granici SAD-a i Meksika u februaru zadržano skoro 100.000 migranata


Migranti iz Hondurasa na putu za Sjedinjene Države

Na granici između Sjedinjenih Država i Meksika agenti su u februaru zadržali gotovo 100 000 migranata navodi Reuters na osnovu informacija dvije osobe upoznate sa slučajem.

Ovo je, od 2006. godine najveći broj uhapšenih osoba tokom mjeseca februara.

Agenti američke granične patrole uhvatili su u srijedu više od 4.500 migranata koji su prešli američko-meksičku granicu, prema vladinim podacima podijeljenim s Reutersom, što je znak da bi ilegalni ulasci mogli rasti u martu.

Brojke pokazuju da sve više migranata pristiže na jugozapadnu granicu SAD-a dok demokratski predsjednik Joe Biden pokušava da povuče neke od restriktivnih politika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Kako navodi Reuters sve veći broj djece koja na granicu stižu bez roditelja ili zakonskog staratelja prisilio je američke zvaničnike da traže rješenja za smještaj migranata i poduzmu korake kako bi ubrzali njihovo puštanje sponzorima u Sjedinjenim Državama.

Joe Biden je po preuzimanju dužnosti 20. januara potpisao ukaz o obustavljanju izgradnje zida na granici sa Meksikom, kao i o ukidanju zabrane ulaska u SAD državljanima nekih većinski muslimanskih zemalja, što su bile odluke Trumpove administracije.

XS
SM
MD
LG