Dostupni linkovi

Biden potpisao ukaze u vezi s klimom, WHO, pandemijom, imigracijom


Joe Biden

Novi američki predsjednik Joe Biden potpisao je ukaze kojima je izrazio namjeru da Sjedinjene Države ponovo pristupe Pariškom sporazumu o klimi i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Nekoliko sati nakon što je 20. januara stupio na dužnost polaganjem zakletve na svečanosti inauguracije ispred Kongresa SAD-a u Washingtonu, Biden je u Ovalnom uredu Bijele kuće potpisao niz ukaza sa namjerom da odmah poništi više važnih odluka svog prethodnika Donalda Trumpa.

Trump je 2018. godine izveo SAD iz Pariškog sporazuma o klimi, a 2020. i iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Biden je potpisao i ukaze o obustavljanju izgradnje zida na granici sa Meksikom i o ukidanju zabrane ulaska u SAD državljanima nekih većinski muslimanskih zemalja, što su takođe bile kontroverzne Trumpove odluke.

Potpisao je i ukaz o ukidanju dozvole za naftovod Keystone XL, od kanadske Alberte do američkog Teksasa, čiji je završetak Trump odobrio u januaru 2017. godine, nekoliko dana nakon što je postao predsjednik.

Novi šef Bijele kuće je naložio i produženje moratorija na otplatu dugova kako bi spriječilo izbacivanje iz stanova ljudi koji su u teškoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije korona virusa.

Između ostalog, Biden je naredio i obavezno nošenje maske u federalnim objektima i formiranje federalnog ureda za koordinaciju odgovora na pandemiju korona virusa, navodi AP.

Bidenova administracija potvrdila je da će poništiti još jednu od najkontroverznijih odluka njegovog prethodnika Trumpa - povlačenje SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Vrhunski stručnjak za zarazne bolesti u SAD, dr Anthoni Fauci, najavio je preokret u kratkom govoru ranije danas, prenosi BBC.

Pohvalivši SZO zbog uloge koja predvodi globalni odgovor na Covid-19, dr Fauci je rekao da će SAD ostati članica, da će poštovati svoje finansijske obaveze i održavati svoje osoblje.

Dr Fauci je takođe potvrdio da će se pod Bidenom SAD pridružiti multilateralnim naporima za dobijanje vakcina protiv korona virusa i tretmana siromašnijim zemljama.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus pozdravio je najavu dr Faucija rekavši: „Ovo je dobar dan za SZO i dobar dan za globalno zdravlje“.

XS
SM
MD
LG