Dostupni linkovi

Sud BiH odredio Darku Elezu jednomjesečni pritvor


Elez u pratnji policije u Sarajevu nakon izručenja iz Srbije, 3. mart
Elez u pratnji policije u Sarajevu nakon izručenja iz Srbije, 3. mart

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je odluku o određivanju pritvora za Darka Eleza, osumnjičenog za organizovani kriminal i ubistva, koji je izručen Bosni i Hercegovini 3. marta.

Iz Suda BiH saopšteno je u petak (5.mart) kako pritvor može da traje najduže mjesec dana, odnosno do 3. aprila.

Pritvor je određen nakon ročišta koje je održano u petak na kome se raspravljalo o zahtjevu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za Eleza.


"Nakon što je razmotrio navode, poslije uvida u dostavljene dokaze Tužilaštva, Sud je utvrdio da je prijedlog za određivanje mjere pritvora osumnjičenom Elezu osnovan i to kako u pogledu postojanja osnovane sumnje o počinjenju inkriminisanih radnji, tako i u pogledu postojanja posebnih pritvorskih razloga, dok postojanje posebnog pritvorskog razloga Sud nije našao", navodi se u saopštenju Suda BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražilo je od Suda BiH jednomjesečni pritvor za Darka Eleza zbog opasnosti od bjekstva, mogućeg uticaja na svjedoke i mogućnosti narušavanja javnog reda, potvrđeno je za RSE iz Tužilaštva BiH.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, protiv Eleza je potvrđena optužnica u predmetu poznatom kao "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Elez je osumnjičen i za iznudu, zastrašivanje i druga krivična djela na području Grada Istočno Sarajevo (Centralni dio BiH), među kojima su dva ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija, 2018. i 2019. godine.

Radi se o sumnji da je Elez izvršio likvidaciju Siniše Miličevića zvanog Tigar i Miloša Ostojića, ubijenih u Lukavici 2018. i 2019.godine.

Darko Elez izručen je iz Srbije Bosni i Hercegovini u srijedu, 3. marta, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, nakon što je u Srbiji odslužio kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG