Dostupni linkovi

U Srbiji uhapšen Darko Elez, poznat i iz slučajeva 'Ždrale' i 'Keljmendi'


Hapšenje D.E. u Beogradu
Hapšenje D.E. u Beogradu

Pripadnici policije su 21. decembra, postupajući po nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, uhapsili D. E. (40) i priveli ga nadležnom sudu na dalje postupanje i nadležnost, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije 22. decembra, bez dodatnih detalja.

Prema natpisima medija u Srbiji, reč je o Darku Elezu, koji je od ranije poznat policiji po raznim krivičnim delima i iza sebe ima poduži krivični dosije.

U saopštenju MUP-a navodi se da je D.E. jedan od "najzloglasnijih kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i (Republike) Srpske".

"Hapšenje D.E. je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države", navodi se u saopštenju MUP-a.

U njemu se dodaje i da je osumnjičeni D.E. višestruki povratnik u izvršenju najtežih krivičnih dela.

"Ovo lice, 2011. godine Viši sud u Beogradu, po optužnici specijalnog Tužilaštva za organizovani kriminal, osudio je na devet godina zatvora zbog vršenja ukupno pet krivičnih dela među kojima su i krivična dela iznuda i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni je, kako navodi MUP, organizovao kriminalnu grupu od još pet lica koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore prokrijumčarila 44 kilograma opojne droge skank, radi preprodaje na ilegalnom tržištu.

"Za ovo lice se vezuju ubistva, šverc droge, reket. Njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i građani BiH mogu da budu mirniji", navodi se u saopštenju.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oktobra 2016. godine presudu kojom je Darko Elez zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za podstrekavanje na ubistvo Đorđa Ždrala, poznatog kriminalca iz Sarajeva koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubistva načelnika uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

Osim Elezu, sud je 2016. potvrdio oslobađajuću presudu i ostalim optuženima, među kojima je Nebojša Joksović, glavni svedok saradnik u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i njegove grupe za šverc 5,8 tona kokaina.

Elez je, kako piše u optužnici, naredio ubistvo svog kuma Đorđa Ždrala, a za ubistvo Ždrala angažovan je Strahinja Rašeta koji je bio član "šabačke grupe", kriminalne organizacije koja se bavila ubistvima, iznudom, proizvodnjom i švercom droge, stajalo je u optužnici.

Rašeta je poginuo 2008. godine kada je eksplodirala bomba koju je postavljao pod automobil.

Darko Elez uhapšen je 2009, a sledeće godine Specijalni sud u Beogradu osudio ga je zbog šverca marihuane iz Srbije u BiH, pokušaja iznude i falsifikovanja dokumenata na devet godina zatvora. On se spominje i u optužnici koja je podignuta protiv Nasera Keljmendija za organizovani kriminal, ubistvo i šverc droge.

Za pokušaj ubistva Ždrala optužen je i u Bosni i Hercegovini u septembru 2013.

Tužiteljstvo BiH traži izručenje Eleza

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je pravosudnim institucijama Republike Srbije, zahtjev za izručenje Elez Darka, pravosuđu Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

''Osumnjičeni se potražuje radi procesuiranja na temelju potvrđene optužnice, koja ga tereti za organizirani kriminal u svezi sa više teških kaznenih djela među kojima ubojstva, pokušaj ubojstva, pljačke transporta novca i druga kaznena djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine'', navodi se u saopštenju.

Također, osumnjičeni se potražuje i zbog istrage koju dulji vremenski period vode Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i MUP Republike Srpske, zajedno sa partenerskim institucijama u BiH i regionu, a odnosi se na teška kaznena djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima 2 ubojstva počinjena metodama mafijaških likvidacija, 2018. i 2019. godine, planiranja i pokušaji ubojstva na području Istočnog Sarajeva i Bijeline, te iznude, zastrašivanja i druga kaznena djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

''Tužiteljstvo i partnerske institucije došle su do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih kaznenih djela, zajedno sa drugim osobama, osumnjičeni Elez Darko'', saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

XS
SM
MD
LG