Dostupni linkovi

Darko Elez izručen Bosni i Hercegovini


Darko Elez na Međunarodnom aerodromu u Sraajevu, nakon što ga je Srbija izručila Bosni i Hercegovini
Darko Elez na Međunarodnom aerodromu u Sraajevu, nakon što ga je Srbija izručila Bosni i Hercegovini

Darko Elez izručen je Bosni i Hercegovini (BiH) u srijedu, 3. marta, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, nakon izručenja, Elez je uz visoke mjere sigurnosti prebačen u kompleks pravosudnih institucija, gdje će biti predat postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac će se odrediti o daljim aktivnostima.

Izručenje osumnjičenog Eleza, realizovano je zajedničkim radom i dobrom suradnjom institucija BiH i Republike Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol, navodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Bosanskohercegovačko pravosuđe, tražilo je njegovo izručenje zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo BiH, saopštilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Takođe, Eleza bosanskohercegovačko pravosuđe traži i radi istrage koju zajedno sprovode Tužilaštvo BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine.

On je osumnjičen i za iznudu, zastrašivanje i druga krivična djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima dva ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija, 2018. i 2019. godine.

"Tužiteljstvo i partnerske institucije došle su do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih kaznenih djela, zajedno sa drugim osobama, osumnjičeni Elez Darko", saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

Darko Elez inače ima pasoše i Srbije i BiH.

XS
SM
MD
LG