Dostupni linkovi

Lajčak u Podgorici: Crna Gora lider evropskog procesa


Lajčak: ЕU cijeni usklađivanje stavova Podgorice s Briselom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Lajčak: ЕU cijeni usklađivanje spoljnopolitičkih stavova Podgorice s Briselom

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak izjavio je 4. marta u Podgorici da je integracija Crne Gore u EU zajednički interes.

Lajčak je nakon razgovora sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem rekao da EU očekuje da Crna Gora čvrsto stoji na evropskom putu.

"Crna Gora dijeli evropske vrijednosti i važan je partner za EU kada je u pitanju njena vanjska i sigurnosna politika. Naglasio sam mojim partnerima koliko Unija cijeni potpuno i jasno usklađivanje Crne Gore sa spoljnopoitičkim stavovima Evropske unije. Od 2012. godine to usklađivanje je stopostotno", rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem 4. marta u Podgorici
Miroslav Lajčak sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem 4. marta u Podgorici

On je istakao da je Crna Gora lider evropskog procesa i da ima najbolju poziciju za završetak pregovora do kraja mandata aktuelne Evropske komisije (do decembra 2024. godine).

Govoreći o predloženim tužilačkim zakonima, Lajčak je izrazio očekivanje da Skupština u potpunosti uzme u obzir mišljenje Venecijanske komisije.

Na pitanje o uplitanjima stranih faktora u politički život Crne Gore, Lajčak je kazao da EU veoma pažljivo prati sva dešavanja u Crnoj Gori.

"Za nas je jako bitno da demokratski procesi protiču bez spoljnog uticaja, da svaka vlada, koja ima demokratski mandat, ima priliku da ostvari svoju politiku autonomno uz saradnju sa Evropskom unijom", rekao je evropski predstavnik.

Govoreći o vakcinama protiv korona virusa, Lajčak je rekao da vakcine iz COVAX programa (mehanizam EU za ravnomernu raspodelu vakcina) kasne, ali da će se situacija brzo promijeniti.

Lajčak će se u Podgorici sastati i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a sjutra, 5. marta, i sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Time završava višednevnu turneju zemljama Zapadnog Balkana, tokom koje je prethodno posetio Kosovo i Srbiju.

XS
SM
MD
LG