Dostupni linkovi

Izveštaj EP o Crnoj Gori upozorava na nedovoljne rezultate u vladavini prava i slobodi medija


Nacrt izveštaja čiji je autor, Tonino Picula, izvestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu ističe takođe žaljenje zbog ograničenog napretka u pravosuđu.

U nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta (EP) o Crnoj Gori izražava se “ozbilna zabrinutost” zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije, a odgovorne institucije se pozivaju da poboljšaju dosadašnje rezultate zemlje u oduzimanju imovine stečene kriminalom, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama.

Nacrt izveštaja čiji je autor, Tonino Picula, izvestilac za Crnu Goru u EP ističe takođe žaljenje zbog ograničenog napretka u pravosuđu.

Stoga se ovim izveštajem pozivaju podgoričke vlasti da se “hitno pozabave” preostalim izazovima u pogledu nezavisnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva u skladu sa preporukama Grupe država protiv korupcije (GRECO ).

U dokumentu se podvlači zabrinutost zbog tumačenja ustava od strane Sudskog saveta kojim se odobrava nezakonito ponovno imenovanje predsednika suda više od dva mandata. Sa druge strane, pozdravlja se činjenica da je postignut određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u pogledu jačanja kapaciteta i profesionalnosti.

U Piculinom izveštaju se posebno osuđuje stanje u Crnoj Gori po pitanju slobode izražavanja i medija, te se podvlači da se u pet uzastopnih izveštaja Evropske komisije navelo da u zemlji “nema napretka” u ovom polju.

“Oštro osuđujemo sve vrste napada na medije i zastrašivanje novinara i pozivamo na hitnu i učinkovitu istragu protiv njih”, stoji u nacrtu izveštaja EP za Crnu Goru i ponovo se pozivaju crnogorske vlasti da stvore uslove koji pogoduju učinkovitom ostvarivanju slobode izražavanja, što je jedna od temeljnih vrijednosti EU i presudni element procesa pristupanja Crne Gore EU.

Što se tiče pristupnog procesa, u nacrtu se naglašava potreba za “kooperativnom i konstruktivnom kohabitacijom” između predsednika države i nove vlade s ciljem jačanja napretka Crne Gore na njenom putu ka EU.

U nacrtu izvještaja se podvlači da su prošlogodišnji izbori u Crnoj Gori, održani 30 avgusta 2020, rezultirali “prvom tranzicijom vlasti od nezavisnosti zemlje, uz puno poštovanje demokratskih standarda i ustava Crne Gore”. S tim u vezi, nacrtom se ohrabruje nova vlada Crne Gore, da iskoristi svoj mandat za ubrzavanje reformi vezanih za EU i pregovore o pristupanju.

Inače ovaj izveštaj treba da se izglasa prvo na spoljnopolitIčkom komitetu EP (AFET) a potom kasnije u toku godine i na plenarnoj sednici kada dobija formu Rezolucije Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG