Dostupni linkovi

Vučić nakon sastanka sa Lajčakom: Srbija spremna za nastavak dijaloga


Lajčak u Beogradu: Dijalog Srbije i Kosova ključan za evrointegracije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Lajčak u Beogradu: Dijalog Srbije i Kosova ključan za evrointegracije

Srbija je spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada bude pozvana u Brisel, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

Vučić je izrazio verovanje da bi dijalog mogao da bude nastavljen "u aprilu ili maju", ali je napomenuo da tempo dijaloga zavisi od formiranja vlade u Prištini.

Vučić je dodao i da Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Miroslava Lajčaka da "politikom kompromisa dođemo do rešenja koje bi značilo nezadovoljstvo ili delimično zadovoljstvo za obe strane, bez ultimatuma i nametnutih rešenja".

Vučić je izrazio želju i da se u dijalogu pokaže razumevanje "za državne i nacionalne interese Srbije".

"Smatramo da kompromisni dogovor znači - nikome sve, a svakome dovoljno. Bez obzira na izjave koje dolaze iz Prištine, a koje nisu ohrabrujuće, naša je obaveza da budemo odgovorni i posvećeni", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da Srbija ne postavlja nikakve rokove za postavljanje kompromisnog dogovora, kao i da će insistirati na potpunom provođenju potpisanih sporazuma u Briselu „što znači i Zajednicu srpskih opština, i sve ostalo što nije ispunjeno“.

Vučić je istakao i da je Srbija "sve svoje obaveze u potpunosti ispunila" i da je "bezbroj puta" to ponovio zvaničnicima u Prištini i Briselu.

Lajčak: Dijalog ključan za članstvo u EU

Lajčak je nakon susreta sa Vučićem naglasio da je dijalog ključan za dalji napredak obe strane ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Status quo nije održiv ni za jednu stranu. Države članice EU očekuju da se dijalog Srbije i Kosova nastavi konstruktivno i u dobroj veri", rekao je izaslanik EU dodajući da je Unija nema interes da održava "status quo" i da je spremna da proces dovede do uspešnog okončanja "onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne".

Podsetio je na zahtev Unije da obe strane implementiraju sve što je dogovoreno u procesu dijaloga u poslednjih deset godina.

"Praksa je da se nakon toga što su sporazumi dogovoreni, usklađuju sa unutrašnjom legislativom“, rekao je Lajčak nakon što su ga novinari pitali da li i dalje ostaje pri svojoj ranijoj izjavi da „Ustav nije Biblija", te da se promene očekuju kako bi se implementirali sporazumi.

Lajčak je naglasio i da se poseta regionu odvija u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali da iz tehničkih razloga nije bilo moguće da on i predstavnik SAD Metju Palmer budu u zajedničkoj poseti.

"Mi imamo istoriju dobre i bliske saradnje sa SAD, i nastavljamo blisku saradnju. Delimo isti cilj za Zapadni Balkan, a to je pridruživanje Evropskoj uniji", istakao je Lajčak.

Predstavnik EU je naglasio da mu je drago da je na Kosovu naišao na razumevanje da je dijalog ključan. Reagujući na ranije izjave pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da dijalog nije prioritet, Lajčak je rekao da "nijedna vlada nema luksuz da bira svoje prioritete".

"Ne vidim konflikt...spoljni prioritet broj jedan je nastavak dijaloga, jer se to od njega (Kurtija) očekuje i on je to prihvatio u našem razgovoru", objasnio je Lajčak.

Lajčak: Ne vidim prepreke za sporazum Kosova i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Vučić: Ako je rešenje priznanje Kosova, gde je kompromis

Na pitanje da reaguje na izjave kosovskih zvaničnika da očekuju da Srbija prizna Kosovo, Vučić je rekao:

"Ako kažete da je kompromisno rešenje priznanje, recite mi u čemu je tu kompromis. Ako neko kaže – granice su onakve kakvim smo ih mi postavili, tu onda ne vidim želju za kompromisom“, izjavio je Vučić.

Ocenio je i da u Prištini postoje "velika očekivanja" od nove američke administracije u smislu pritisaka na Srbiju da prizna Kosovo.

On je podsetio da je u čestitki američkog predsednika Džoa Bajdena za Dan državnosti Srbije napisano da je cilj dijaloga međusobno priznanje, što je "sintagma koju kao papagaji ponavljaju prištinski zvaničnici".

"Oni očekuju da će Srbi morati pod pritiskom da daju sve, a to se neće dogoditi...Naša pozicija je veoma teška, suočavaćemo se sa ozbiljnim pritiscima, učestvovaćemo u dijalogu, ali imamo i svoje državne i svoje nacionalne interese koje moramo da čuvamo", naglasio je Vučić.

On smatra i da "Albanci nisu spremni na sporazum", ali da je "dobra vest da su spremni da razgovaraju".

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Lajčakom poručio da zahtev za priznanjem Kosova "nije kompromis"
Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Lajčakom poručio da zahtev za priznanjem Kosova "nije kompromis"

Poseta Lajčaka započeta na Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak stigao je u dvodnevnu posetu Beogradu u sredu, 3. marta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastaće se specijalnim predstavnikom Evropske unije drugog dana njegove posete Beogradu, 4. marta, potvrđeno je iz Vlade Srbije.

Lajčak u Beograd dolazi iz Prištine, gde se sastao sa političkim liderima Kosova.

On je 2. marta nakon razgovora sa vršiteljkom dužnosti predsednika Kosova Vjosom Osmani izjavio da bi sveobuhvatni sporazum između Srbije i Kosova trebalo da bude postignut za nekoliko meseci i istakao da ne vidi razlog zašto se tako što ne bi desilo dok su na vlasti Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje i Vjosa Osmani.

Lajčak je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Osmani rekao da je na Kosovu i Srbiji da odluče kojim tempom će se odvijati dijalog i ponovio da celi proces može brzo biti završen ako postoji volja sa obe strane za tako nešto.

"Ne vidim prepreke na ovom putu", rekao je Lajčak, uz napomenu da je za proces dijaloga neophodno političko i društveno jedinstvo na Kosovu.

Dodao je i da Evropska unija i Sjedinjene Države, od kako je na čelu američke administracije Džo Bajden (Joe Biden), sarađuju i da dele iste ciljeve kada su u pitanju zemlje na Zapadnom Balkanu.

Vršiteljka dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani je navela da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o teritorijalnom integritetu Kosova, napominjući da je potreban novi pristup ovom procesu a kako bi se postigao sporazum koji podrazumeva međusobno priznanje.

"Nećemo dozvoliti pregovore o granicama", podvukla je Osmani.

Lajčak se na početku trodnevne posete Kosovu 1. marta sastao sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem.

Nakon tog sastanka Kurti je istakao da ne poriče važnost dijaloga, ali je ponovio i svoj stav da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet njegove buduće vlade.

Sa druge strane, Lajčak je na svom Twiter nalogu napisao da je sa Kurtijem obavio konstruktivan razgovor. "Detaljno smo razgovarali o dijalogu i daljim koracima", napisao je Lajčak.

Dijalog između Kosova i Srbije je započeo 2011. godine posredstvom Evropske unije, a poslednji sastanak na političkom nivou je održan septembra prošle godine.

Prema ranijim najavama iz Brisela, dijalog će biti nastavljen kada se na Kosovu formiraju nove institucije nakon izbora koji su održani 14. februara.

Lajčak nakon posete Srbiji, 4. marta putuje u Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG