Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo rezervisao 100.000 vakcina, ista količina u pričuvi 


Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS), jednog od 10 kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, izjavio je u petak, 26. februara kako je za građane ovog kantona rezervisano 100.000 vakcina protiv korona virusa, za koje se čeka odobrenje državnih vlasti.

Vlada KS je u svrhu nabavke vakcina izdvojila 2.5 miliona konvertibilnih maraka (1.3 miliona eura). Kroz javni poziv velefarmacijama, jedna od njih stupila je u kontakt sa distributerima vakcina, rekao je Vranić.

„Trenutno Kanton Sarajevo ima rezervisanih 100.000 vakcina i ima u pričuvi još 100.000 vakcina,“ rekao je Vranić.

On je pojasnio kako se za nabavku očekuje saglasnost državnog nivoa vlasti.

„Kada će se i da li će se to desiti, ja... u ovom trenutku na to pitanje ne mogu odgovoriti,“ kazao je Vranić.

U BiH se posljendjih dana intenzivno traži odgovor na pitanje šta koči direktnu nabavku vakcina za BiH od proizvođača i da li je potrebno mijenjati Zakon o javnim nabavkama ili ne.

BiH je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. Za tu namjenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara.

Usljed kašnjenja COVAX mehanizma, zemlje Evropske unije (EU) kreirale su vlastiti mehanizam nabavke vakcina, neovisan o COVAX-u.

Kroz ovaj mehanizam BiH je naručila dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina, međutim ni kroz EU mehanizam još nije stigla nijedna vakcina.

U proteklih mjesec dana, kao odgovor na izostanak vakcina u Federaciji BiH, dva kantona (Sarajevski i Zapadnohercegovački) pokušali su doći samostalo do vakcina.

Drugi bosanskohercegovački entitet, Republika Srpska (RS), izvršio je vakcinaciju zdravstvenog osoblja ruskom vakcinom Sputnjik V, sa prvih 2.000 doza koje su nabavili putem interventnog uvoza.

U RS očekuju da do kraja februara dođe još 100.000 naručenih doza ruske vakcine. Osim toga, zvaničnici RS ranije su objavili kako imaju i potpisan predugovor za nabavku vakcina sa kineskim Sinopharmom.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u BiH je od početka pandemije registrovano oko 130 hijada slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je 5.062 osoba.

XS
SM
MD
LG